Fiskar i kamp mot växtlighet

Mariehamn 06.07.2017, 10:51

Inrikes

150 kinesiska gräskarpar bor numera i Tjudö träsk i Finström på Åland. Förhoppningen är att de gräsätande fiskarna ska hjälpa till med att bekämpa den ökade växtligheten i träsket.
Under årens lopp har invånarna i Västanträsk och Tjudö lagt märke till att växtligheten i träsket har ökat. Barn har klagat på att man bara har gräs runt fötterna då man badar.
För att växtligheten inte helt ska ta över gick Västanträsk och Tjudö samfällda land- och vattenområden samman och bekostade inplantering av gräskarpar. I tisdags släpptes 150 karpar ned i sjön och i juli kommer ett till lika stort lass.
- Det är ett roligt projekt som förenar. Vi har haft ett gemensamt intresse och alla har hjälpt till. Det är ett riktigt miljöprojekt, säger Harriet Lindeman, ordförande i Västanträsks samfällda land- och vattenområden.

Mycket arbete

Men inplanteringen av gräskarparna har också krävt mycket arbete. Man hoppades på att få Leader-stöd (som är avsett för utveckling av landsbygden), men fick avslag. Samfälligheterna gav inte upp och med hjälp av privata donationer från de boende vid träsket bekostade de fiskarna från sina egna kassor. Gräskarparna kostar 50 euro per styck.
- Vi har kastat pengarna i sjön, säger Hasse Palin, ordförande i Tjudö samfällda land- och vattenområden, med ett skratt.
- Vi planerar att söka stöd från andra håll för att kunna plantera in fler fiskar nästa år, säger Lindeman.
För att få lov att importera fiskar av utländska arter är det många blanketter som ska fyllas i och lov som ska sökas, förklarar Lindeman.
- Men det har varit värt det arbetet, säger hon.

Stor nytta

Fiskodlare Jonas Jonsson, från Aneboda Fiskodling i Sverige, har levererat fiskarna. Han berättar om den stora nyttan med gräskarpar.
- På soliga sommardagar kan de äta sin egen kroppsvikt med gräs per dag.
Gräskarparna lever i cirka 20-25 år men de kan inte reproducera sig och rubbar således inte sjöns ekosystem. Fiskarna som nu släppts ut i Tjudö träsk är cirka 500 gram stora och därför borde det stora flertalet klara sig utan att hamna i gäddmagar. Förhoppningen är att de ska bekämpa träskets växtlighet i många år framöver.
- Man kommer inte att se en skillnad över en natt, förändringarna smyger sig fram, säger Jonsson. (FNB-Felicia Bredenberg)


BILDTEXTER:
Foto: Lehtikuva/Andrejs Maculskis. PLUMS Harriet Lindeman, ordförande i Västanträsks samfällda land- och vattenområden, slänger i Tjudö träsks första gräskarp. Till höger står fiskodlare Jonas Jonsson och till vänster Hasse Palin, ordförande i Tjudö samfällda land- och vattenområden.
Foto: Lehtikuva/Andrejs Maculskis. I SJÖN De två samfälligheterna för Västranträsk och Tjudö har tillsammans bekostat inplanteringen av gräskarparna. - Vi har kastat pengarna i sjön, säger Hasse Palin. Till höger Harriet Lindeman.

FNB-Felicia Bredenberg

FNB

Mer från SLC