Britter sätter sprätt på Churchill

Stockholm 13.09.2016, 13:06

Utrikes

Den ska klara spillt vin, lite cigarraska - ja, till och med en dust med en leksugen bulldog. Storbritanniens nya fempundssedel är Winston Churchills minne trogen.
Den legendariske premiärministern pryder den nya plastsedeln, som sedan tisdagsmorgonen spottas fram ur bankomater runtom i öriket.
Bank of England-chefen Mark Carney har betonat att pengen skulle ha klarat livet med Churchill, och listade för brittiska medier en del av den gamle ledarens favoritföreteelser:
- Ett stänk Claret, en dos cigarraska, en bulldogs nafsande...
Som vanligt är det dock drottning Elizabeth på sedlarnas framsida. Churchill, premiärminister 1940-45 och 1951-55, får nöja sig med baksidan.
Av sedelns informationssajt The New Fiver framgår också att alla britter, och turister med pund liggandes hemma, nu har till den 5 maj nästa år på sig att handla för den gamla femman.
Liksom i Sverige portioneras nya pengar ut i Storbritannien. Den nya tian, med författarinnan Jane Austen på baksidan, kommer nästa år. Och 2020 ska en ny 20-pundssedel släppas.
Även dessa är i plast. Därför har många tolkat det som att den fjärde sedelvalören, 50-pundaren, är dödsdömd. Ingen ny variant av den har aviserats.
Fem pund är 5,91 euro. (FNB-TT)

FNB

Mer från SLC