Chock blev till lättnad

Mariehamn 19.09.2016, 11:32

Ekonomi

Det här är historien om hur en chipsfabrik kunde vända chock och nedstämdhet till kämpaglöd. Om ett samarbete mellan ledning, personal, leverantörer, bönder och ja - ett helt samhälle.
- Vi hamnade nog närmast i ett chocktillstånd.
Så beskriver Kaj Åkerfelt känslan som uppstod bland den åländska chipsfabrikens personal då nyheten om en eventuell nedläggning kom.
Åkerfelt är it-chef och är tillsammans med truckföraren Dan Karlsson personalrepresentanter på fabriken.
Fabriken, som år efter år hade levererat goda siffror också jämfört med de övriga av Orklas fabriker i Finland, skulle kanske läggas ner. Samtidigt som chocken spred sig började nedstämdheten tynga alla på fabriken då det gick upp för dem hur det inte bara skulle drabba dem, utan också hela landskapet.
- Det kändes verkligen som om beslutet redan var fattat, känslan var nästintill hopplös. Men ledningen fick igång oss, vi fick till en kämparanda, säger Åkerfelt.

Slog produktionsrekord

Karlsson berättar att det aldrig fanns planer på några protester och att man inte ens kunde urskilja någon uppgång av sjukledighet under de många månader som oket av ovisshet låg över personalen.
När man i rapporten kunde läsa att fabriken hade slagit produktionsrekord blev de själva också lite förvånade.
- Vi fick råg i ryggen av allt stöd vi fick. Av ledningen och av landskapsregeringen som backade upp oss. Stödet från leverantörer, potatisbönder och av andra bolag var fantastiskt, säger Åkerfelt.
- Man kunde inte gå in i en butik utan att någon kom och frågade hur läget var i fabriken, fortsätter han.
- Jo, folk stannade mig till och med på gatan, instämmer Karlsson.

Fick byta plats

Hoppet tändes snart då de förstod att planerna om nedläggning, som hade fattats i Norge, hade byggts på en del missuppfattningar. Trots detta låg osäkerheten kvar in i det sista.
- Jag vill tacka fabrikschef Christer Söderström för att jag fick gå ifrån mitt vanliga arbete som truckförare i totalt två månader och istället vara på golvet i fabriken och tala med personalen. Inte kunde jag svara på så många frågor men folk fick i alla fall prata av sig. Det var guld värt, säger Karlsson.
Karlsson och Åkerfelt nämner också ledningens, vd Pasi Flinkmans och självklart personalens gedigna arbete i kampen.
- Pasi har varit tydlig med att det skulle ha varit mycket svårare att ro i land beslutet om fortsatt verksamhet utan personalens fina arbete, säger Åkerfelt.
Dagen då budet kom att fabrikens verksamhet skulle trots allt få fortsätta blev det ändå ingen glädjeyra med chipsregn.
- Man kände lättnad. Efter att i månader ha gått och spänt sig var det svårt att känna glädje men nog kom den också till sist, säger Åkerfelt.

Fick gå ner i lön

Men det var inte heller alla som fick känna lättnad. Fem personer skulle sägas upp från fabriken, de högre tjänstemännen fick sänkta löner, potatisbönderna kommer i framtiden att få mindre betalt och också det anlitade transportföretaget Transmar har drabbats.
Åkerfält är själv en av de högre tjänstemän som fick gå ner i lön.
- Det är givetvis aldrig en rolig sak, men hellre det än att hela fabriken skulle få gå i stöpet, säger han.
När samtalet kommer in på framtiden säger både Åkerfelt och Karlsson att man nu har lite andra perspektiv än innan krisen. De vet att saker kan förändras och att man inte kan ta någonting för givet.
- Nu när man efteråt ser på saken förstår man kanske hur de i Norge såg på oss. Varför ska produktionen finnas på en ö och inte närmare konsumenterna? Det är ju lite udda, säger Åkerfelt.
Udda eller inte. Chipsfabriken på Åland går väldigt bra och allmänheten har verkligen visat att den är viktig för hela samhället.
Både Åkerfelt och Karlsson säger att de trivs på sin arbetsplats. De beskriver fabriken som en plats med god stämning mellan arbetskamraterna och att verksamheten ständigt utvecklas genom diverse projekt.
- Det måste vara ett tecken på att det är hälsosamt att äta chips, skrattar Åkerfelt.
- Och om man äter chips så ska det vara dagsfärskt, säger Karlsson. (FNB-Felicia Bredenberg)

FNB-Felicia Bredenberg

FNB

Mer från SLC