Danska bönder vill odla cannabis

Köpenhamn 17.11.2016, 15:41

Utrikes

Danska bönder vill att cannabisen som börjar skrivas ut till kroniskt sjuka patienter om drygt ett år ska ha vuxit i landets bördiga mylla. Förslaget kan bli verklighet eftersom holländsk cannabis ändå inte räcker till.
- Det kommer att ge både arbetstillfällen och inkomster, så varför inte utnyttja den möjligheten, säger lantmannaorganisationen Landbrug & Fødevarers vice ordförande Lars Hvidtfeldt till Politiken.
Lars Hvidtfeldt säger att cannabisplantan också kan användas som isoleringsmaterial inom byggindustrin, i bilindustrin, som tillsats i kosmetika och som kosttillskott.
- Det går riktigt starkt ute i världen just nu, säger han.

Brist i Nederländerna

Landbrug & Fødevarer vill att regeringen tillsätter en cannabiskommission för att utreda frågan om dansk odling, skriver Politiken.
Danmark har nyligen beslutat att låta omkring 1 500 kroniskt sjuka patienter få cannabis på recept som smärtlindring, med början den 1 januari 2018. Nederländerna är det enda landet i EU som har en statlig cannabisproduktion, och på grund av en hög efterfrågan från andra länder kommer Danmark endast kunna förse en tiondel av försökspersonerna med holländsk cannabis.
Regeringspartiet Venstre ställer sig positivt till förslaget, men vill avvakta resultaten från försöksperioden.
- Jag tycker helt klart att danskt lantbruk ska medverka till att leverera cannabis, säger folketingsledamoten Britt Bager till nyhtesbyrån Ritzau.

Marknaden växer

Även stödpartierna Dansk Folkeparti och Liberal Alliance är för tanken på dansk odling av medicinsk cannabis.
Marknaden för cannabis växer i takt med att den tillåts i fler länder. Cannabisförespråkarna vann nyligen flera segrar i det amerikanska valet, skriver The Guardian. Väljarna i Kalifornien, Massachusetts och Nevada röstade för att legalisera cannabis i rekreationssyfte, medan väljarna i Arizona röstade emot. I Florida, North Dakota och Arkansas röstade väljarna för att tillåta cannabis för medicinskt bruk, och i Montana vann förslaget om att lätta på reglerna för medicinsk cannabis. (FNB-TT-Erik Paulsson Rönnbäck)FNB-TT-Erik Paulsson Rönnbäck

FNB

Mer från SLC