"Fabrikskött" smakar sämre - eller?

Stockholm 10.09.2016, 00:01

Inrikes

Var köttbiten god?
Det kanske beror på vad du fått veta om den innan du satte tänderna i den. Hur vi får matens ursprung beskrivet för oss påverkar hur vi upplever att den smakar, visar forskning.
Är ett dyrt vin godare än ett billigt? Eller smakar kött från djur som fått beta fritt godare? Ja, vi tenderar att tror det i alla fall, har forskningen kunnat visa. Det senaste i raden av exempel som visar på detta fenomen handlar just om kött och hur beskrivningen av dess ursprung påverkar smakupplevelsen.

Sämre lukt

Amerikanska forskare lät studenter genomgå olika smakexperiment, där de bland annat fick prova två sorters kött. Det ena kom från en familjedriven gård där djuren fått beta utomhus och det andra från industriellt jordbruk där djuren mer liknade fångar som stod i fållor inomhus. Eller, det trodde försökspersonerna i alla fall. Egentligen var det ju exakt samma sorts kött de fick, med påhittade beskrivningar.
Det hindrade dem dock inte från att ranka "fabriksköttet" lägre på flera olika punkter, som utseende, lukt och smak. De var också beredda att betala mindre för det köttet och åt inte lika mycket av smakbitarna de fick, enligt studien som presenteras i tidskriften Plos One.

"Stora boven"

- Allt detta säger ju något vi egentligen redan vet, att smak sitter inte bara på tungan, det sitter också mycket i huvudet, säger Anna Burstedt, matetnolog på Lunds universitet.
- I dag är det så att när det lilla och lokalproducerade ställs mot det industriella och storskaliga har det lilla och lokala de positiva associationerna och industrin får ofta stå som den stora boven. Det är svårt att romantisera och vara nostalgisk kring industriellt framställd mat, de har en marknadsföringsproblematik inbyggd i sig liksom. (FNB-TT/ERIKA NEKHAM)

FNB-TT-ERIKA NEKHAM

FNB

Mer från SLC