Fågelinfluensan har nått Åland

Helsingfors 24.11.2016, 18:48

Inrikes

Landskapet Ålands jaktförvaltare Robin Juslin bekräftar uppgiften att fågelinfluensan nu nått Åland. Han berättar att han förra veckan fick samtal från jägare som under den pågående höstjakten upptäckt många döda viggar på flera ställen.
Han bad dem samla in några av de döda sjöfåglarna och lämna in dem till jaktvårdsbyrån för att skickas vidare till livsmedelssäkerhetsverket Evira.
- Viggarna skickades in i måndags och redan på torsdagen kom svaret från Evira. Evira har prioriterat den här analysen högt efter att jag beskrev hur det sett ut där fåglarna samlades in, säger han i en intervju för Nya Åland.
I Vårdö låg 35-40 viggar döda och flöt på vattnet.
I prover tagna på två av fåglarna konstaterade Evira fågelinfluensa av typen H5. Resultatet av en noggrannare typbestämning av viruset dröjer ännu, skriver Evira på sin webbplats.
Om viruset visar sig vara högpatogen fågelinfluensa, etablerar man en restriktionszon kring platsen där de döda fåglarna påträffades. Syftet med zonen är att begränsa förflyttningen av fjäderfä och och intensifiera tillsynen av fågelinfluensan.
Risken att viruset smittar till människor är mycket liten.
Evira uppmanar fjäderfäproducenter och hobbyhönsfarmare att inte låta fåglarna gå ute. Personer som besökt en gård i utlandet ska dessutom hålla sig borta från finska fjäderfägårdar i minst 48 timmar efter kontakten med djur i utlandet, eftersom sjukdomsalstrarna kan spridas via kläder, skodon och annan utrustning.
Om det förekommer symtom som tyder på fågelinfluensa bland fjäderfä eller massdöd bland frilevande fåglar ska man utan dröjsmål anmäla fallen till den kommunala veterinären eller länsveterinären som ser till att nödvändiga prover sänds in till Evira.
Jord- och skogsbruksministeriet kommer på fredag med en förordning om att fjäderfä måste hållas inne. (FNB)

FNB

Mer från SLC