Hundratusentals skånska höns kan komma att avlivas

Stcokholm 24.11.2016, 18:45

Utrikes

Flera hundra tusen höns kan behöva avlivas vid en gård i Skåne som drabbats av mycket smittsam fågelinfluensa.
För fågelbranschen blir det nu märkbara ekonomiska konsekvenser.
Sedan fågelinfluensan bekräftats vid gården utanför Helsingborg måste nu minst 37 000 värphöns avlivas och anläggningen saneras. Det stora antalet gör att det kommer att ta minst två dagar.
I nuläget handlar det om ett hus men det finns farhågor för att fler djur inom värphönsbesättningen på gården kommer att inkluderas.
- Totalt har gården tolv hus så det är en stor besättning. Vi får se hur vi gör med resten, säger Karin Åhl, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, till TT.
Beskedet innebär att svenska tamfåglar för första gången drabbats av fågelinfluensa. Misstanken är att det handlar om typen H5N8, samma typ som smittat bland andra vilda måsar och änder i Danmark.
- Vi hoppas vara klara med analysen i morgon fredag. Det är mycket som tyder på detta men vi kan inte säga säkert ännu, säger Karl Ståhl, biträdande statsepizootolog vid svenska Statens veterinärmedicinska anstalt.

Inför skyddsområde
Redan nu kan man dock fastslå att det handlar om ett högpatogent virus. Detta betyder att det är mycket smittsamt och med farligare symptom på de sjuka djuren med högre dödlighet. TT var i kontakt med en medarbetare vid den äggproducent som drabbats och som beskriver situationen som kaotisk.
Axel Lagerfeldt, ordförande i branschorganisationen Svenska ägg är också bekymrad:
- Branschmedlemmar är lika överraskade som jag eftersom vi inte sett det här tidigare i Sverige men det är allvarligt det som skett. Det här får nu hela branschen betala genom de försäkringspremier som vi har.
Viruset bedöms inte som farligt för människor men den stora smittorisken gör att Jordbruksverket beslutat att införa ett så kallat skyddsområde med tre kilometers radie och ett övervakningsområde med tio kilometers radie.
- Nu har vi hittat gården och vidtar åtgärder för att minimera virusproduktionen och kapsla in viruset. Vi har en bevakning och hoppas att det inte ska bli mer något mer, men kan inte vara säkra, säger Karin Åhl.

Fågelinfluensa också på Åalnd
Fallet vid gården är ett av två som nu har upptäckts i Sydsverige. Det andra gäller en vild fågel, en knipa, i Vellinge kommun, som har bekräftats med H5N8.
Björn Olsen, professor vid Institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet, anser att för lite resurser läggs på att stoppa upptäckten av virus.
- Höns är skitkänsliga för sådana här virus och det blir jättestora ekonomiska avdrag när sådant här sker. Det vore bättre att satsa på prevention och skärpt övervakning när det gäller vilka virus som cirkulerar. Kostnaden för att övervaka vilda fåglar uppgår inte till många kronor men det skulle vara kostnadseffektivt så det dånar om det, säger han.
I Finland konstarades de första fallen av fågelinfluensa av typ H5 bland vigg på Åland på torsdagen. Den exakta typbestämningen av viruset är ännu inte klart. (FNB)

FNB-TT-Tobias Österberg

FNB

Mer från SLC