I år dukas delikat närmat och Finlands bästa öl för sjätte gången upp på Järnvägstorget i Helsingfors, där närmatsevenemanget Delikatessernas Finland ordnas tillsammans med ölfesten Syystober den 18–20.8. Evenemangen har förnyats så att det även finns matförsäljare på Syystobers matgata, där man kan avnjuta finländsk street food varje kväll till kl. 01. Ifjol samlade evenemangen 50 000 besökare.
Medias representanter inbjuds till pressfrukost tisdagen den 16.8. kl. 9.30–11 på bryggerirestaurangen Bryggeri (Sofiagatan 2, 00170 Helsingfors). Morgonkaffe och frukost serveras fr.o.m. kl. 9.00. På pressfrukosten informeras om utbudet på årets Delikatessernas Finland och Syystober, nya distributionskanaler för närmat och direktförsäljning samt aktuellt om temat matfostran. På Delikatessernas Finland presenterar sig för första gången även en ny nätbutik för närmat, som finansieras av den av MTK ägda Viestilehdet Oy.
Program för pressfrukosten:
− Delikatessernas Finland 2016, kommunikationsdirektör Klaus Hartikainen, MTK
− Syystober 2016, evenemangsdirektör Pekka Kääriäinen, Lammin Sahti Oy
− Den nya direktförsäljningstjänsten för närmat Ruokaasuomesta.fi och utsikterna för direktförsäljning, matkulturombudsman Anni-Mari Syväniemi, MTK
Vi ber om din anmälan till pressfrukosten senast måndagen den 15.8 kl. 15 via denna länk: https://www.lyyti.in/Tiedotusaamiainen_Herkkujen_Suomi_ja_Syystober_2016_5367
Delikatessernas Finland och Syystober på Järnvägstorget 18–20.8
På Delikatessernas Finland samlas producenter och tillverkare av närmat, som presenterar intressanta nyheter, trendiga ekoprodukter och den finländska matkulturens klassiker. Syystober-ölfesten som ordnas i samband med närmatsevenemanget serverar Finlands bästa öl till törstiga närmatsvänner. De bästa ölen kan i år avnjutas tillsammans med finländsk street food då matförsäljare serverar sina delikatesser ända till kl. 01 på natten.
Delikatessernas Finland och Syystober öppnas torsdagen den 18.8 med start kl. 16, då jord- och skogsbruksminister Kimmo Tiilikainen förklarar evenemangen öppnade. På evenemangsområdet ordnas program under hela evenemangstiden och på programscenen tar programmets innehåll avstamp i närproducerad mat och matfostran. I Syystober-tältet kan man njuta av stämningen till tonerna av live-musik.
Delikatessernas Finland vill göra den finländska matens producenter kända bland såväl konsumenter som bland matsektorns professionella. Därför ordnas en närmatsträff för matsektorns yrkesfolk fredagen den 19.8 kl. 9-10.30, då närmatsföretagare möter inköpare för huvudstadsregionens affärer, restauranger och måltidstjänster.
Som arrangörer för Delikatessernas Finland och Syystober fungerar Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC, Aktasmak.fi, Lammin Sahti och Småbryggeriernas förbund.
Delikatessernas Finlands öppettider:
torsdag 18.8.2016 kl. 16.00–20.00
fredag 19.8.2016 kl. 11.00–22.00
lördag 20.8.2016 kl. 10.00–19.00.
Syystober-restaurangområdet är öppet varje kväll till och med kl. 01.00.
Tilläggsinformation:
kommunikationsdirektör Klaus Hartikainen, MTK, tel. 040 1692 060
VD Pekka Kääriäinen, Lammin Sahti, tel. 050 559 4013 (Syystober)
informatör Mia Wikström, SLC, tel. 050 355 3213 (allmän info på svenska)
Delta i årets Facebook-evenemang: https://www.facebook.com/events/1095164253888820/
www.herkkujensuomi.fi
www.facebook.fi/herkkujensuomi
Twitter:@herkkujensuomi
Instagram: @herkkujensuomi
#HerkkujenSuomi2016
#Syystober2016