Jordbrukarna tog över Senatstorget

Tusentals bönder demonstrerade i Helsingfors

Helsingfors 11.03.2016, 15:32

Politik

”Bonden behövs”. Så sammanfattades budskapet bakom jordbrukarnas stordemonstration i Helsingfors i fredags på de finlandssvenska böndernas vita västar.
Solen sken över ett kyligt Senatstorg när finska bönder från runt om i landet samlades för att kämpa för sin sak. Tusentals jordbrukare hade tagit sig till Helsingfors, en del med buss andra med traktor, för att pressa beslutsfattarna till snabba åtgärder för att förbättra böndernas ekonomiska situation.
- Vi har inte många olika saker vi kan göra. Vi är privatföretagare, vi kan inte strejka. Det här är det sätt vi har, säger Niclas Sjöskog från Purmo.
Mjölkbonden Sjöskog ser nuläget som exceptionellt och efterlyser handling för att få bukt med den tilltrasslade stödbyråkratin.
Utvecklingen inom den egna näringsgrenen oroar honom. Han förhåller sig kritisk till hur EU skött de följder sanktionerna mot Ryssland har lett till.
- Priserna har gått ner med 25 procent sedan hösten 2014. När EU tar ett beslut borde de stå för konsekvenserna och det gör de inte, säger han.
För att visa sitt allvar släpade bönderna med sig en bit av landsbygden till storstan. Demonstranter och nyfikna fick kryssa fram mellan traktorer och höbalar på torget.

"Köp inhemskt och närproducerat"

Vid Domkyrkan står Christer Jägerskiöld, från Kimitoön, klädd i en gammal foderpåse som det skrivits slagord på. Jägerskiöld representerar den yngre generationen av jordbrukare. Han har nyligen tagit över en lantgård där han håller sig med dikor och idkar växtodling.
- Jag har gjort stora investeringar och tagit stora lån men det är svårt att utveckla gården, säger han.
Inom köttproduktionen har priserna sjunkit, delvis som en följd av att det gått sämre för mjölksektorn på grund av att exporten till Ryssland upphört. Jägerskiöld skulle vilja skapa ett bättre klimat mellan kunderna och lantbrukarna.
- Det har varit mycket negativt i medierna om oss. Det sägs att vi står bakom klimatförändringen. Men det är också vi som står bakom maten, säger han.
Jägerskiöld tror att det finns konsumenter som vill stöda producenterna, något man kan göra genom att köpa inhemsk och närproducerad mat, men att förhållningen är lite tudelad:
- Många säger sig vilja ha inhemskt men tar ändå det billiga alternativet.
Trots det allvarliga budskapet bakom demonstrationen var stämningen på torget god. SLC:s ordförande Holger Falck är nöjd med tillställningen.
- Jag är stolt över jordbrukarkåren som ställde upp. Det visar att vi är enade och stärker oss i vår tro att det finska lantbruket har en framtid trots svåra tider, säger han.Under dagen framgick det att Jord- och skogsbruksministeriet ska ansvara för styrningen av Landsbygdsverket Mavi.
- Ministeriet kan styra frågorna, men Mavi eller något annat verk måste ha hand om utbetalningen, säger Falck. (SPT-FNB/JESSICA SUNI)


Bildtexter: Christer Jägerskiöld tror att många politiker har förståelse för jordbrukarnas situation, men tycker det är viktigt med synlighet.
Niclas Sjöskog hoppade på en buss klockan 3.40 på fredagsmorgonen för att hinna till demonstrationen som började klockan 11 i Helsingfors.

FNB-SPT-FNB/JESSICA SUNI

FNB

Mer från SLC