Lantbrukarna och löntagarna tackar Orkla: Bevarandet av chipsfabriken det enda rätta beslutet

SLC - DeliFinland-och-NBC-045

Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC och Finlands Livsmedelsarbetareförbund SEL tackar Orkla för beslutet att fortsätta verksamheten vid potatisförädlingsfabriken på Åland. 

En nedläggning av norska Orkla-koncernens produktionsanläggning, som tillverkar Taffel-chips och Oolannin-fryspotatisprodukter i Haraldsby, skulle ha hotat utkomsten för närmare 300 personer i fabrikens produktionskedja. Nu minskar personalstyrkan enligt arbetsgivarens uppgifter med maximalt åtta personer.

– Orklas fabrik har mycket stor betydelse för Ålands sysselsättning och livsmedelsindustri. Förluster av arbetsplatser är naturligtvis alltid beklagligt, men det är ändå glädjande att verksamheten fortsätter på Åland, säger SEL:s ordförande Veli-Matti Kuntonen.

Den inhemska råvaran är vid sidan av smaken den viktigaste konkurrensfördelen för chipsen. Största delen av fabrikens produktion går till den finländska marknaden.  

– Finländarna värdesätter inhemska råvaror mer än någonsin. Orklas beslut att hålla produktionskedjan inhemsk uppskattas av konsumenterna, tackar MTK:s ordförande Juha Marttila.

Fabriken använder nästan hela Ålands potatisskörd och även potatis från Fastlandsfinland.

– Att potatisfabriken bevaras är ett mycket viktigt beslut för det åländska jordbruket och hela Finlands potatisproduktion. Det här beslutet ger odlarna framtidstro, säger SLC:s ordförande Holger Falck.

Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC, Finlands Livsmedelsarbetareförbund SEL, Bil- och Transportbranschens Arbetarförbund AKT och Fackförbundet Pro vädjade i februari till Orkla om att inte stänga sin potatisförädlingsfabrik på Åland. Organisationerna uppmanade även konsumenter att påverka Orkla genom att underteckna vädjan för att bevara den inhemska produktionen och fabriken. Vädjan har undertecknats av närmare 6 000 personer.

Samarbetsförhandlingarna på Orkla Confectionery & Snacks Finlands produktionsanläggning på Åland inleddes i början av februari och avslutades i april. Orkla informerade om sitt besked idag. 

Tilläggsinformation:
ordförande Juha Marttila, MTK, 050 341 3167
ordförande Holger Falck, SLC, 050 555 3711
ordförande Veli-Matti Kuntonen, SEL, 0400 611 882

Mer från SLC