Lökodlare förlorar miljödispens

Stockholm 20.05.2016, 18:22

Utrikes

I Sverige har Mark- och miljödomstolen avslagit lantbrukarnas begäran om fortsatt dispens för ogräsmedlet Stomp. Beslutet upprör odlare av bland annat lök och bönor.
- Ett fullständigt kontraproduktivt beslut, enligt LRF:s förbundsordförande Helena Jonsson.
Stomp används för att hålla borta ogräs under grödornas tidiga tillväxt och är tillåtet i alla EU-länder utom Sverige. Nu oroas grönsaksodlarna för att de kommer att konkurreras ut av exempelvis danskar, holländare och tyskar.
- Eftersom vi inte lär äta mindra lök kommer behovet att täckas av importerad lök som producerats under former som är förbjudna här, säger Helena Jonsson, ordförande i Lantbrukarnas riksförbund (LRF), i ett pressmeddelande.
Redan under innevarande säsong kan skördeförlusten enligt LRF bli uppemot 50 procent i lök och bönor. Men Kemikalieinspektionen har, till skillnad från tidigare år, nu stoppat vidare dispenser för Stomp.
- Domen i dag klargör att det finns andra produkter som är godkända för att bekämpa ogräs i de aktuella odlingarna, säger Agneta Westerberg, avdelningschef på Kemikalieinspektionen, i en kommentar.
LRF har ännu inte beslutat om domen ska överklagas till Högsta mark- och miljödomstolen.
Den verksamma substansen i växtskyddsmedlet Stomp är pendimetalin som är miljöpåverkande. Medlet används för bekämpning av ogräs i odlingar av bland andra lök, persilja, palsternacka och bönor.
Svensk lökodling omfattar cirka 500 företag och omsätter tillsammans över 300 miljoner kronor om året, motsvarande cirka 14 miljoner euro.
Beslutet att inte förlänga tidigare års dispenser kan enligt LRF innebära halverade skördar för de aktuella grödorna. Kemikalieinspektionen hävdar att det finns alternativ. (FNB-TT)

FNB

Mer från SLC