Projektet delar experterna

Kemi 14.09.2016, 03:00

Inrikes

Energikonsulten Mikko Kara sågar Kaidis planer. På VTT är man mer positiv och välkomnar alla miljöbränslen.
När Kaidis investeringsplaner blev kända förra vintern dröjde det inte länge förrän Mikko Kara kritiserade dem i Tekniikka & Talous. Kara jobbar nu på konsultföretaget Gaia, men var tidigare professor på statens forskningsanstalt VTT och ansvarig när Vapo och Metsä Group efter flera års undersökning begravde idén på en biobränsleanläggning just i Kemi.
Han pekar på tre risker som han ännu ser som lika stora:
Skogsråvaran är ”så dyr” att eucalyptus från Brasilien vore billigare, inklusive transport. Kaidi ska använda energikrävande plasmaförgasning som enligt Kara går ut på att materien ”splittras i atomer”. Och så menar Kara att bränslet får det svårt på marknaden utan stödpaket.
- Jag hoppas att Finland blir en teknisk föregångare. Vi behöver det. Men det här projektet vore ett steg bakåt, menar Mikko Kara, som anser att eldrift blir viktigare för trafiksektorn än biobränslen.

VTT: Alla behövs

VTT:s forskningschef Antti Arasto håller inte med Kara utan anser att alla alternativ behövs för att nå miljömålen.
- Teknologierna ska inte ställas mot varandra. Alla behövs. Och det är bråttom. Jag hoppas verkligen att Kaidi lyckas. Det finns plats för fler biobränsleraffinaderier, säger Antti Arasto.
Mikko Kara hoppas att finska staten inte går in med pengar.
- Det är bra om Kaidi satsar sina pengar i Kemi. Själv skulle jag inte satsa en euro, menar Kara.

Tre års utvecklingsarbete

Carl Haglund anser att Mikko Kara inte ser storheten i den förändringsprocess som pågår kring bränslena.
- Investeringen i Kemi är dessutom enorm i de finsk-kinesiska handelsrelationerna, säger Haglund som påpekar att Kaidi satsat stora summor på sin demoanläggning i Kina.
- Vår teknik har utvecklats där under tre års tid. (FNB-SPT-MARCUS LILLKVIST)

FNB-SPT-MARCUS LILLKVIST

FNB

Mer från SLC