Sällsynt potatissort har räddats för framtiden

Masku 18.06.2016, 12:15

Inrikes

Hobbyodlaren Heimo Outola sprängde (gen)banken när han lämnade in sin potatis till Naturresursinstitutet (Luke) i höstas.
Outola trodde att han är den i världen enda som odlar sorten Vaaniin Herkku och han beslutade sig för att skrida till handling innan pest eller vargavinter gjorde slut på hans potatis av lantsort.
Forskaren Maarit Heinonen berättar att man på Luke först blev glad över Outolas bidrag. Sedan blev man rent av entusiastisk.
- Vi undersökte först de yttre dragen såsom skalet, fruktköttet, blomman samt färgen på blomman och grodden. Vi häpnade när experterna inte ens utifrån dna-fingeravtrycket hittade samma sort bland de kända potatisarna i Finland. Det här är sällsynt.
Outola berättar att Vaaniin Herkku odlats i mer än 100 år i hans släkt.
- Traditionen berättar att potatisen kom från Pommerska kriget till gården Vaanii i Eura på 1700-talet.

Tack till hobbyodlarna

Naturresursinstitutet forskar i och lagrar olika sorter av odlingsväxter som odlas i Finland. Till exempel tryggar man den genetiska mångfalden bland potatis och äpple genom att upprätthålla olika sorter av dem.
- De är en genbank för vår livsmedelsproduktion, en deposition som vi ännu inte vet syftet för, säger Heinonen.
Ett stort tack till att alla gamla sorter kan bevaras hör till trädgårdsentusiaster, jordbrukare och hobbyodlare. Heinonen säger att myndigheternas resurser inte på långt när räcker för att bevara allt värdefullt.
Exempelvis kan överraskande näringsämnen gömma sig i traditionella sorter. Dessutom är de anpassade för ett nordiskt klimat. De kan i framtiden användas för att förädla fram vinterhärdiga sorter.
- Gamla odlingsväxter är också en viktig del av den finländska kulturen och historien. Bekanta namn väcker minnen. Det är lugnande och stimulerande att se på ett hundraårigt äppelträd.
Det handlar också om matkultur.
- Trots att vi tycker att potatis och äpple är anspråkslösa skulle de redan ha varumärkesbelagts i Italien och Frankrike, säger Heinonen.

Satakuntabornas potatis

Luke presenterade Vaaniin Herkku på trädgårdsmässan i Åbo i början av april. När medierna började rapportera om potatisen började det hända.
- Många Satakuntabor kom till oss på mässan och berättade att man odlade just den här sorten även hemma hos dem. Det var en allmän sort i Satakunta, säger Heinonen.
Även andra från Vaanii håller på med potatisodling för husbehovet.
- En kvinna hade tre potatisar med sig i en plastpåse och meddelade att här har ni dem nu.
Kvinnan och hennes syster hade fått med sig 16 Vaaniin Herkku-potatisar när de flyttade hemifrån. Allt sedan dess hade kvinnan satt potatisen i jorden årtionde efter årtionde. (FNB)

Bildtexter:
1) Pirkko (vänster) och Heimo Outola berättar att Vaaniin Herkku smakar bäst som mos. Forskaren Maarit Heinonen blev stormförtjust över det märkliga potatisfyndet.
2) Heimo Outolas släkt har odlat Vaaniin Herkku i mer än 100 år. Nu finns potatissorten i en 1700-tals nyttoträdgård i Villnäs slott i Masku.
3) Vaaniin Herkku odlas även i nyttoträdgården vid marskalk Mannerheims födelsehem.

FNB

Mer från SLC