Septembersolen räddade skörden

Helsingfors 20.09.2016, 13:45

Inrikes

Tack vare uppehållsvädret i september har tröskningen kommit igång ordentligt, uppger Pro Agria. Men för en del odlingar kom det vackra vädret för sent och skördens kvalitet hann försämras.
I största delen av landet är skörden ändå tillfredsställande både vad gäller kvantitet och kvalitet.
De växter som klarat sig bäst den här säsongen är havre, vårvete och gräs. Korn led mest av torkan i början och regnen i slutet av sommaren.
Tröskningen av de finska åkrarna är snart klar. Bara kring 5-15 procent av sädesfälten och 20-50 procent av rypsen är oskördad.
I Södra Österbotten har man redan lyft sättpotatisen och i övriga delar av landet är lyftningen så gott som klar. Sättpotatisskörden är enligt Pro Agria normal. Närapå hälften av vinterpotatisen har tagits upp.
Skördningen av sockerbeta inleds i slutet av september. Skörden bedöms vara bra i sydvästra Finland och tillfredsställande i de övriga delarna av landet. De soliga dagarna i september har ökat sockerhalten i betorna.
Löken var först ute i slutet av augusti när grönsakerna skördas. Blomkål och broccoli skördas fram till slutet av september. Vinterkålen håller däremot fortfarande på och växer.
I äppelgårdarna på Åland plockar man nu höstsorterna - fruktens färg och storlek förbättrades under de soliga dagarna i augusti och september. Höstsorterna kommer ut i butikerna i mitten av oktober. (FNB)

FNB

Mer från SLC