UPM granskar fabrikernas konkurrenskraft

Helsingfors 25.10.2016, 11:13

Ekonomi

Skogsindustribolaget UPM uppger att det inlett en granskning av konkurrenskraften i sina fabriker i Europa som producerar grafiskt papper. Bolaget avslöjar sina planer inom kort.
Enligt vd Jussi Pesonen är orsaken till granskningen den strukturella försämringen i efterfrågan på grafiskt papper.
Pesonen uppger dock att bolagets enhet i Europa och Nordamerika haft ett speciellt lyckat kvartal i juli-september. Enligt honom visar enhetens resultat att det är möjligt att skapa vinst också i en utmanande affärsomgivning.
Allt som allt förbättrade UPM betydligt sitt resultat i juli-september.
- Våra tillväxtprojekt tog fart och påverkade märkbart det förbättrade resultatet. Förutom investeringarna i cellulosa och självhäftande material påverkades det positiva resultatet av bioraffineriet i Villmanstrand och UPM Changshus specialpappersmaskin i Kina, säger Pesonen i ett pressmeddelande.
Han säger att en kraftig penningström möjliggör riktade tillväxtinvesteringar och en stark balansräkning ökade förändringar till affärsverksamheten då tidpunkten och tillfället är ypperliga.

Rejäl förbättring
UPM:s jämförbara rörelsevinst steg under juli-september till 314 miljoner euro från fjolårets 240 miljoner euro. Däremot minskade omsättningen till 2,4 miljarder euro från 2,5 miljarder euro.
- Allt som allt har vi all orsak att vara nöjda med kvartalet, säger Pesonen.
Det förbättrade resultatet uppmuntrade också bolagets aktiekurs som steg kraftigt på Helsingforsbörsen under tisdagsmorgonen. Just nu säljs bolagets aktier till cirka 20 euros pris, vilket innebär en förbättring på cirka sex procent jämfört med gårdagen.
Av de övriga bolag som meddelat sina delårsrapporter på tisdagen har Kemiras och Nestes aktier sjunkit med sex procent och Wärtsilä med knappa fem procent. (FNB)

FNB

Mer från SLC