Ålfisket begränsas i Östersjön

Köpenhamn 13.12.2017, 10:58

Inrikes

EU:s fiskeministermöte har, efter utdragna diskussioner, enats om begränsningar i ålfisket i Östersjön, Nordsjön och Atlanten. Det är första gången ålfisket begränsas på EU-nivå, enligt fiskerikommissarien Karmenu Vella.
Fiske efter blankål förbjuds under en valfri sammanhängande tremånadersperiod under ålens migration, mellan september och januari. Beslutet offentliggjordes under morgonen och nåddes sent under natten, efter två dagars förhandlingar i Bryssel, enligt svenska regeringskansliet.
Samtidigt ska insatserna mot olovligt ålfiske stärkas i alla vattenområden i EU.
- De här åtgärderna är avgörande både för att stärka ålbeståndet och för att skydda de samfund som lever på fiskeri, säger Vella i ett pressmeddelande.
EU-kommissionen föreslog i augusti att ett totalförbud på fiske av europeisk ål på EU:s vatten i Östersjön. Förbudet skulle ha gällt både kommersiellt fiske och fritidsfiske. EU:s jordbruks- och fiskeministrar förkastade förslaget på sitt möte i oktober.
Enligt kommissionen har det europeiska ålbeståndet legat på en historiskt låg nivå sedan 1990-talet.
Till exempel Sverige verkade för att förbudet skulle gälla i alla EU:s vatten - men att Sverige skulle undantas. (FNB-TT-Ritzau)

FNB

Mer från SLC