Avokadon portad från brittisk krog

Stockholm 20.03.2017, 09:57

Utrikes

Västvärlden frossar i avokado - supergrönsaken (egentligen är den ett bär) som tillskrivs diverse hälsobringande egenskaper. Men i London och Danmark växer frågetecknen kring den grönsvarta läckerheten.
Britterna är besatta av avokado. Sedan slutet av 2015 lägger de mer pengar på att köpa avokado än på apelsiner. Det rapporterar tidningen The Independent, som också skriver om nyöppnade Londonrestaurangen Firedog, där man vägrar servera avokado.
Restaurangen, som serverar grekinspirerade frukost- och lunchrätter, vill helt enkelt lära Londonborna upptäcka andra läckra nyttigheter som fänkål, rödbetor och granatäpple.
- Vi är rent ut sagt uttråkade av att se avokado på varenda frukost- och brunchmeny, säger Firedogs chef George Notley till tidningen.
Avokadofrossandet har en baksida. I Danmark nobbar nu butikskedjorna Netto och Aldi avokado som odlats i provinsen Petorca i Chile, en av världens största avokadoexportörer. Anledningen är en färsk rapport från miljöorganisationen Danwatch. I den berättas hur floder i Petorca torrläggs av de vattenslukande avokadoodlingarna, rapporterar Sydsvenskan.
Och trots sin användning i maträtter så är avokadon botaniskt sett varken grönsak eller frukt, utan faktiskt ett bär. (FNB-TT)

http://www.independent.co.uk/life-style/food-and-drink/firedog-avocado-ban-london-restaurant-menu-ingredients-variety-diversity-toast-brunch-a7635691.html
http://www.sydsvenskan.se/2017-03-19/butikskedjor-nobbar-vattenslukande-avokado

FNB

Mer från SLC