Bättre väder kan rädda spannmålsskörden från katastrof

Jyväskylä 25.09.2017, 16:22

Inrikes

Finlands jordbrukare kan undgå en total katastrofskörd bara uppehållsvädret fortsätter. Den svala sommaren och den regniga början på hösten har väckt oro för att en betydande del av skörden blir kvar på åkrarna. Uppehållsvädret som nådde Finland under helgen har väckt optimism i Mellersta Finland och Södra Österbotten.
- Uppehållsvädret hjälper inte alla odlare, stående ax har redan börjat visa groddar. Men visst räddar det mycket, säger lantbrukarcentralen MTK:s verksamhetschef i Mellersta Finland Anja Kettunen.
- Det blir inget totalt skördebortfall, men vi var inte långt ifrån det. Det låg gott om katastrofingredienser i luften.
Kettunen säger att det svåra vädret blir dyrt för odlarna.
- Det spannmål man får skördat är vått. Det kostar rejält att torka det, med de rådande spannmålspriserna kan det bli olönsamt.
Även Kettunens kollega i Södra Österbotten, Yrjö Ojaniemi säger att odlarna stod på katastrofens rand förra veckan. Men det önskade bättre vädret kom på veckoslutet och nu har skördetröskorna varit i full gång.
- Det ser ut som att vi undgår det värsta, säger Ojaniemi.
Både Kettunen och Ojaniemi säger att det ekonomiska slaget trots det kan bli tungt för enskilda gårdar.
Meteorologiska institutet förutspår att högtrycket över Finland kommer att förbli starkt till nästa vecka. Även om det sannolikt blir molnigare i slutet av veckan är inga regn att vänta.
Förra gången som vädret orsakade liknande problem för skörden var 1987.
- Då slutade det med katastrof. Säden var fortfarande grön på åkrarna i oktober. Det året finns djupt i minnet på alla, säger Ojaniemi. (FNB)

FNB

Mer från SLC