Evira: Kontaminerade ägg torde inte förekomma i Finland

Haag 04.08.2017, 19:10

Utrikes

Livsmedelssäkerhetsverket Evira bedömer att det inte torde förekomma ägg som innehåller fipronil i Finland. Miljontals hönsägg har förstörts i Centraleuropa på grund av misstankar om ägg som kontaminerats av insekticiden.
- Som en finsk konsument skulle jag hålla mig lugn. Det finns inga uppgifter om att importerade ägg skulle ha innehållit fipronil eller att ämnet skulle ha använts till något annat än lagliga ändamål, säger överinspektör Sari Sippola på Evira.
Även Tullen uppger att inga nederländska färska ägg har importerats till Finland. Vad gäller olika äggfabrikat har Evira inga exakta uppgifter om saken men säkerhetsverket följer noggrant med det centraleuropeiska larmsystemet.
De stora livsmedelskedjorna uppger att de endast säljer färska ägg från Finland.
Kesko uppger att elva av handelskoncernens egna märkesvaror kommer från Nederländerna. Alla elva produkter är kex. Andelen ägg i kexen är under 0,5 procent. Lidl och S-kedjan utreder om de säljer produkter som kan innehålla ägg från de kontaminerade gårdarna.

Miljontals ägg

Miljontals ägg som har kontaminerats med fipronil har dragits tillbaka i Nederländerna, Belgien och Tyskland. I Nederländerna har runt 180 äggproducenter tvingats stänga sin verksamhet och flera av dem har avlivat sina hönsbesättningar.
Ägg från åtminstone en av gårdarna uppges orsaka allvarliga skador för hälsan. Dessutom innehåller äggen från tiotals andra hönsgårdar så höga haltigheter av giftet att barn inte ska äta av dem.
I Tyskland har butikskedjan Aldi dragit bort alla ägg från sina hyllor som en säkerhetsåtgärd.
Livsmedelsverket i Sverige uppger att små mängder kontaminerade ägg har nått Sverige.
EU-kommissionen försökte på torsdagen att tona ner riskerna för konsumenter.
- Bondgårdarna är identifierade, äggen är blockerade, de smittade äggen är spårade och återkallade från marknaden och situationen är under kontroll, sade EU-kommissionens talesperson Anna-Kaisa Itkonen.
Används på sällskapsdjur

Det är olagligt att använda fipronil för bekämpning av röda hönskvalster eller på andra produktionsdjur i Finland. Ett motsvarande förbud gäller i flera andra EU-länder.
- I Finland säljs fipronil däremot för bekämpning av fästingar hos mindre sällskapsdjur såsom hund, katt och tamiller. Lösningen är avsedd för utvärtes bruk. Preparatet finns tillgängligt som receptfritt läkemedel, säger Sippola.
Nederländska myndigheter misstänker att giftet härstammar från ett nederländskt företag. Fipronil ska ha ingått i en produkt för bekämpning av just röda hönskvalster.
Eftersom fipronil inte får användas på produktionsdjur finns ämnet inte heller med i Eviras övervakningssystem. Det betyder att man inte regelbundet kollar halterna.
- EU har ett väldigt bra och välfungerande larmsystem. Vi är ständigt uppdaterade. Om det börjar komma in tips på att ägg från gårdar där kontaminerade ägg förekommit har använts i produktionen av äggfabrikat kan vi snabbt sätta upp ett övervakningssystem och börja bedöma den nationella situationen, säger Sippola. (FNB-TT-AFP)

FNB

Mer från SLC