FFC godkänner inte nollförhöjningar

Helsingfors 09.10.2017, 16:04

Politik

De FFC-anslutna facken kommer inte att ingå kollektivavtal som innebär att lönerna inte stiger.
- Det ser ut som att arbetsgivarsidan försöker driva igenom nollförhöjningar inom alla branscher, men FFC-branscherna kommer inte att godkänna sådana avtal, säger löntagarcentralens ordförande Jarkko Eloranta i ett pressmeddelande.
Eloranta säger att uteblivna lönepåslag inte är motiverade sett till hur ekonomin mår. FFC:s styrelse behandlade arbetsmarknadssituationen under sitt möte i dag. Styrelsen bestämde att facken höjer sin beredskap.
Just nu är förhandlingarna mellan Skogsindustrin rf och Pappersförbundet på tapeten. Situationen mellan parterna verkar inflammerad och Skogsindustrin har föreslagit att det nuvarande avtalet ska förlängas med ett år, utan att lönerna höjs.
FFC fördömer Skogsindustrins agerande.
- Skogsindustrin har vägrat förhandla om löneförhöjningar med Pappersförbundet. Den här sortens agerande förstör effektivt förhandlingsatmosfären, säger Eloranta.
Skogsindustrin motiverar sin ståndpunkt med att arbetstagarsidan vägrat förhandla om ändringar som skulle leda till ökad produktivitet.
Frågan är väsentlig för avtalet inom branschen kommer att visa riktningen för övriga avtalsförhandlingar i höst. Mot slutet av den här veckan upphör avtalet som Teknologiindustrin och Industrifacket kommit överens om. (FNB)

FNB

Mer från SLC