Fler ekologiska mjölkbönder i Sverige

Stockholm 15.12.2017, 12:10

Utrikes

Antalet ekologiska mjölkbönder har ökat i Sverige och därmed andelen ekologisk mjölk, visar Mjölkrapporten från LRF Mjölk.
Sverige har fått 45 nya ekologiska mjölkgårdar bara i år. Nu utgör andelen ekologiska gårdar knappt 16 procent, att jämföra med 7 procent 2007.
- Vi har sett i flera år att efterfrågan på ekologiska mejeriprodukter har ökat kraftigt och då har de stora mejeriföretagen i Sverige insett att man behöver fler mejeriproducenter som ställer om till ekologisk produktion, säger Lennart Holmström, expert på marknadsanalys och branschstatistik hos LRF Mjölk.

Två års process

Processen att ställa om från konventionellt till ekologiskt tar ungefär två år, nu ser vi resultatet av den ambitionen som mejeriföretagen har haft, enligt Holmström.
- Eftersom det tar sådan tid att ställa om är det svårt att matcha efterfrågan hela tiden, men nu har man säkert garderat sig för att kunna möta en fortsatt stigande efterfrågan på ekologiska produkter.

Bättre betalt

Bättre betalt för ekologisk mjölk jämfört med konventionell mjölk är ytterligare ett skäl till omställningen, enligt LRF Mjölk. I december ligger priserna på 4,70 och 3,70 kronor per kilo ekologisk respektive konventionell mjölk.
- Det ska ju också vara så att mejeriföretagen behöver den ekologiska mjölken, jag vet att periodvis har det varit en viss kö till att få börja leverera ekologisk mjölk, säger Holmström.

15 procent av produktionen

Hittills i år har produktionen ökat med drygt 10 procent. Nu står den ekologiska mjölken för ungefär 15 procent av den totala produktionen i Sverige, för tio år sedan låg den på 6 procent.
I dagsläget utgör andelen ekologiska gårdar knappt 16 procent, att jämföra med 7 procent 2007. (FNB-TT-MATILDA TRÄFF)

FNB-TT-MATILDA TRÄFF

FNB

Mer från SLC