FN: Larver hotar matförsörjning i Afrika

Stockholm 17.02.2017, 09:01

Utrikes

Matförsörjningen i flera länder i främst södra Afrika hotas av horder av armélarver som tuggar i sig framför allt majs.
Plågan är ett hårt slag mot länderna som tidigare år har haft problem med torka.
Varningen kommer från FN:s mat- och jordbruksorgan FAO som har haft ett krismöte med länderna i fråga.
- Det är förmodligen bara en tidsfråga innan hela regionen påverkas, säger FAO-koordinatorn David Phiri till nyhetsbyrån AFP.
Han tillägger att det är "ännu mer bekymrande att plågan kan vara här för att stanna".
Under krismötet i Zimbabwes huvudstad Harare har det diskuterats hur man ska tackla armélarverna som äter upp grödor i Zambia, Zimbabwe, Sydafrika och Ghana. Det kommer även rapporter om att Malawi, Moçambique och Namibia är utsatta.
I Zimbabwe kan 130 000 hektar av majsfält vara drabbade, i Zambia 90 000 hektar och i Namibia 50 000 hektar, enligt FN.

Upptäcktes i fjol

På mötet har experter och representanter från 13 länder samlats för att försöka hitta en lösning. Man har bland annat kommit fram till att utöka kontrollerna, samarbeta och dela information med varandra.
De första larverna upptäcktes i Nigeria och Togo i fjol, och de kan ha kommit till kontinenten med flyg från Sydamerika eller genom importerade plantor. Armélarven är svårare att bekämpa än sin afrikanska motsvarighet och ger sig helst på majs, som är basvaran i den södra regionen. Området har redan drabbats hårt av torka tidigare år.
FN:s livsmedelsorgan har satt i gång en process för att skaffa fram fällor med lukter som ska dra till sig larverna, och därigenom fånga in dem och få ett grepp om utbredningen.
Kemiska bekämpningsmedel är ett osäkert vapen mot armélarverna som har utvecklat motståndskraft mot medlen i sina ursprungsländer i Amerika. De är exempelvis ett problem i Brasilien, där landet lägger hundratals miljoner euro varje år på att bekämpa plågan, enligt David Phiri på FN.
I december i fjol anlitade Zambia sitt flygvapen för att transportera ut bekämpningsmedel i landet att sprida på fälten. (FNB-TT-Martin Hanberg)

FNB-TT-Martin Hanberg

FNB

Mer från SLC