Grönsaksodlarna får stora lantbruksstöd

Antti Herlin fick nästan halv miljon i stöd

Helsingfors 23.03.2017, 15:35

Ekonomi

Valio, Andelslaget Närpes Grönsaker, Jeppo Lantgris och Agrifutura fick de största lantbruksstöden i fjol. Det framgår av Landsbygdsverkets statistik.
Valio uppger ändå att av de 2,1 miljoner euro i understöd som bolaget fått är 1,9 miljoner skolmjölksstöd som kommunerna gynnas av eftersom de kan köpa mjölk billigare.
Närpes Grönsaker fick 1,6 miljoner euro i marknadsstöd, svinproducenten Jeppo Lantgris från Nykarleby fick odlarstöd på 1,3 miljoner och växthusodlingsföretaget Agrifutura från Björneborg fick strukturstöd på 1,2 miljoner euro.
Det största stödet till en privatperson, lite mer än en miljon euro, gick till Harri Toni Mikael Sukuvaara från Lappo. Stödsumman till Rainer Olavi Kukkohovi från Siikajoki var nästan lika stor.
Av personerna i offentligheten fick Antti Herlin, som är huvudägare i hiss- och rulltrappsbolaget Kone, i fjol lite mer än 437 000 euro i lantbruksstöd. Enligt finanstidningen Forbes är Herlin rikast i Finland.
Lantbrukarcentralen MTK:s ordförande Juha Marttilas lantbruksföretag fick cirka 134 000 euro.
Sampos Björn Wahlroos, Nokias förre vd Jorma Ollila samt jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen (C) har tidigare fått lantbruksstöd, men i fjol blev de utan.

Stöden försenades

I fjol delade Landsbygdsverket ut odlar- och lantbruksstöd på cirka två miljarder euro. Lantbruken fick cirka 1,9 miljarder euro av summan. Återstoden var allmänt stöd till landsbygden. I fjol fick cirka 60 000 stöd, av dem var 55 000 lantbruk.
EU-stöden uppgick till nästan 900 miljoner euro och de nationella stöden till cirka 1,1 miljarder euro. Landsbygdsverket offentliggör inte på sin webbplats detaljerat vilka som får enbart nationellt stöd. Uppgifterna om dem kan man hitta hos hemkommunerna till dem som får stödet.
Odlarstödet var i fjol cirka 300 miljoner euro större än 2015. Det här beror på att en del av stöden 2015 inte betalades förrän under första hälften av 2016. Förseningen ledde bland annat till den uppseendeväckande traktormarschen i centrum av Helsingfors. (FNB)

https://www.forbes.com/profile/antti-herlin/

FNB

Mer från SLC