Ingen varroa bland bin på Åland

Mariehamn 02.08.2017, 10:02

Inrikes

Eviras provtagningar är analyserade. Åland är fortfarande varroafritt.
- Helt underbart, säger Ålands biodlarförenings ordförande Yngve Påvall.
Sammanlagt tog livsmedelssäkerhetsverket Evira prov på cirka 100 bikupor under juli månad på Åland. Samtliga provresultat är negativa och Ålands status som en varroafri zon är säker.
Varroa är en svårutrotad parasit som angriper bin och som på flera håll i världen har förorsakat bidöd.

”Skräll”
Yngve Påvall, ordförande för Ålands Biodlarförening är lättad och lycklig.
- Speciellt med tanke på den skräll det var förra sommaren då varroan hade intagit Houtskär, som fågelvägen är väldigt nära Åland. De bisamhällen som fanns där var samtliga smittade och ett av dem fick bekämpningsmedel och överlevde vintern. Det sjuka bisamhället flyttades i vintras från Houtskär, säger han.
- Biodlaren på Houtskär har letat hela sommaren efter svärmar som kunde ha överlevt i skorstenar, men hon har inte hittat några. I söndags skickade vi två bisamhällen till henne. De åboländska biodlarna gör ett målmedvetet arbete för att flytta bort de sjuka bisamhällena och blir därigenom en buffertzon för oss.
Åland har officiellt klassats som en varroafri zon sedan 2013.

Rekordskörd
- Det känns väldigt bra. Dessutom ser det ut som om vi är på väg mot en rekordskörd, säger Påvall.
Påvall säger att biodlare i Sverige har varnat för en skörd på hälften av det normala, men på Åland är situationen annorlunda.
- Överlag har vi haft otroligt mycket honung.
- Efter den jobbiga våren, då blomningen inte kom i gång, fanns det en risk för att bina skulle svälta ihjäl. Våra odlare har gjort ett väldigt bra arbete och majoriteten av dem har tilläggsfodrat sina bin. (FNB-Felicia Bredenberg)

FNB-Felicia Bredenberg

FNB

Mer från SLC