Jordbävningar enorm smäll för Italien

Italien 02.04.2017, 14:01

Utrikes

Fiocco verkar känna sig hemma i ruinerna. Fiocco är en stor, ljus hund och har inte drabbats lika hårt av jordbävningarna i mellersta Italien som människorna.
Fiocco håller till vid en totalförstörd ladugård och även villorna i närheten har tagit så mycket stryk att de tidigare invånarna flyttat in i en husvagn. Där har de kök, sovrum och toalett, men trängs med massvis med saker som räddats från husen.
- Under de första nätterna efter jordbävningen sov vi i bilen. Sen bodde vi i tält i en månad tills vi fick dessa husvagnar av en välgörenhetsorganisation, säger Luca Guerrini som har får och mjölkkor i byn Amatrice.
Regionens bönder har en mycket tuff höst och vinter bakom sig. Två stora jordbävningar i augusti och oktober ledde till stora problem för området, som lever på jordbruk och turism. Bönderna fick flytta in i husvagnar för att kunna ta hand om djuren, medan de flesta övriga invånarna evakuerades. En sträng vinter ledde till ytterligare problem.
- Då vägen hit var avstängd i fyra dagar tvingades vi kasta bort det vi mjölkat. Framför porten var det en och en halv meter snö och minus 18 grader. Och så kom det ytterligare fyra jordbävningar på över fem magnituder. I ett sånt läge ser man döden i vitögat, säger Guerrini om januari.

Döda djur

Enligt lantbruksorganisationen Coldiretti drabbades djurhållningen extremt kraftigt av jordbävningarna - 10 000 djur dog, skadades eller förblev ofödda på grund av missfall. Mjölkproduktionen har minskat och kunderna i stort sett försvunnit.
- Över 800 byggnader för djurhållning har skadats. De har ersatts med ungefär 150 tält och av dem är bara 30 användbara. De övriga saknar uttag för el och vatten, vilket innebär att elektriska mjölkningsapparater inte går att använda, säger Sara Paraluppi, som är ansvarig för återuppbyggnaden av området på Coldiretti, per telefon till FNB.
Hon hoppas på att så många som möjligt återvänder till området så snabbt som möjligt.
- Om vi förlorar lantbruksföretagarna förlorar vi hela området, säger Paraluppi.

Kor i fara

Jordbävningen har raserat en betongpelare som stöder upp ladugården och lett till att de järnkonstruktioner som tidigare fanns inomhus är fullt synliga ute. Trots rasrisken är ladugården full med kor.
- Jag har inget annat ställe att hålla dem på, säger Guerrinis granne Angela Rapini.
Resten av djuren finns i tält. Familjen Rapini äger 130 kor och 100 får, men överväger att sälja en del av dem. Rapini uppger att hon bad sin pappa, som är företagare i byggbranschen, om en egen gård då hon var 16. Nu ångrar hon sitt beslut.
- Det hade blivit bättre om jag satsat på studier, säger Rapini.
Trots problemen vill både Guerrini och Rapini stanna på sin hemort.
- Vad skulle jag ha för framtidsutsikter om jag stack härifrån? Sämre än så här kan det ju ändå inte gå, säger Luca Guerrini. (FNB)

FNB-Jenni Meronen

FNB

Mer från SLC