JSM: Debattera och påverka på landsbygdens superweekend 1–3 september 2017

Drygt 600 personer runt om i Finland kan inte ha fel – de samlas den 1–3 september till landsbygdens superweekend, Landsbygdsparlamentet 2017 i Leppävirta. Under evenemanget tar deltagarna djärvt itu med dagens och morgondagens kritiska landsbygdsteman och för upp dem på agendan för dagspolitiken, presenterar fantastiska framgångshistorier och skapar en dialog mellan landsbygdsaktörer, beslutsfattare och företrädare för medier.

Landsbygdsparlamentet i Finland ordnas för första gången i en så här stor omfattning och med ett så här digert program: 16 intressanta exkursioner, 34 workshopar och seminarier, fyra stor debatter på huvudscenen samt ett Partnerskapstorg och ett Skördetorg. I samband med Landsbygdsparlamentet offentliggörs även det nationella landsbygdsinfopaketet, Landsbygdsöversikten 2017, och den första landsbygdspolitiska resolutionen. Mer information om evenemanget och det detaljerade programmet finns här.

På Landsbygdsparlamentets huvudscen ser vi bland andra jord- och skogsbruksminister Jari Leppä, FPA:s generaldirektör Elli Aaltonen, verkställande direktören för Finlands Kommunförbund Jari Koskinen, professorn för landsbygdspolitik vid Naturresursinstitutet Hilkka Vihinen, verksamhetsledaren för Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK Antti Sahi, projektchefen för cirkulär ekonomi vid Sitra Kari Herlevi, chefen för Yles regionalredaktion Jyri Kataja-Rahko, kommundirektören i Vaala Tytti Määttä, stiftande medlemmen i Kyrö Distillery Company Miko Heinilä, den internationellt erkända fotografen Tiina Törmänen, redaktören och kolumnisten Tuomas Enbuske samt ett antal vägvisare inom föreningen Byaverksamhet i Finland.

Landsbygdsparlamentets stora debatter leds av redaktören Annika Damström (”Föreställningar och marginaler”), Antti Heikkinen (”Vägen till framgång”), Pauli Aalto-Setälä (Landsbygdspolitikens runda bord) och Janne Antikainen (panelen för riksdagspartiernas ordförande).

Huvudarrangör är Landsbygdspolitiska rådet tillsammans med Landsbygdsnätverket, Byaverksamhet i Finland rf, Byarna i Norra Savolax och Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK. Evenemanget stöds av stiftelsen Keskitien Tukisäätiö, Svenska Kulturfonden, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC, Finlands Kommunförbund, Norra Savolax förbund och Leppävirta kommun.

Landsbygdsparlamentet 2017 skriver historia och formar framtiden för utvecklingen av landsbygden. Det lönar sig att färdas även långväga för att delta i evenemanget!

• Anmäl dig till Landsbygdsparlamentet som företrädare för medierna via bifogade länk! (sidan på finska) 
• Mediekortet kan avhämtas på plats från infodisken (sidan på finska) vid huvudingången till allaktivitetshuset Vesileppis Areena. 
Välkommen med på Landsbygdsparlamentet 2017! (sidan på finska) 
• Kontakt till oss! (sidan på finska) 

Mer från SLC