Landsbygdsparlamentet 2017 arrangeras för första gången i en så här stor omfattning i Finland, i Leppävirta 1-3.9.2017. Det utlovas en unik och historisk upplevelse till alla som är intresserade av landsbygden - från byar till städerna. Landsbygdsparlamentet 2017 är del av Finland 100-programmet.
Under Landsbygdsparlamentet 2017 formas en gemensam vision för den finländska landsbygdsutvecklingens framtid och nya möten, partnerskap och innovationer möjliggörs, berättar Landsbygdspolitiska rådets generalsekreterare, Christell Åström.
Landsbygdsparlamentet 2017 - vad finns i programmet?
Under Landsbygdsparlamentet 2017 kan man lyssna på och diskutera viktiga och aktuella teman, som behandlas i både paneler och workshopar. På fredagen erbjuder programmet drygt 20 exkursioner till olika företag, naturutflyktsmål och byar i Savolax. På lördag står närmare 40 workshopar på programmet och teman omfattar bland annat partnerskap, företagsamhet och välmående. Under veckoslutet är det även möjligt att på Partnerskapstorget bekanta sig med organisationer och aktörer som stöder och förverkligar landsbygdsutveckling i Finland. På Skördemarknaden får man bekanta sig med och köpa med sig hem härliga inhemska fynd.
Landsbygdsparlamentets program kulminerar i diskussionerna på lördag och söndag. Då dryftas bland annat läget i den allmänna landsbygdsdebatten, möjligheter som finns på landsbygden och hur politiken inverkar på boende och företagande på landsbygden. Som höjdpunkt för veckoslutets politikdel står landsbygdsutfrågningen av riksdagspartiernas partiledare, efter vilken den första nationella Landsbygdspolitiska kommunikén offentliggörs.
Jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen öppnar Landsbygdsparlamentet den 2.9. I diskussionerna deltar bland andra FPAs generaldirektör Elli Aaltonen, Kommunförbundets vd Jari Koskinen, MTK ry:s ordförande Juha Marttila, naturresursinstitutets landsbygdspolitiska professor Hilkka Vihinen och kolumnisten Tuomas Enbuske. De olika programpunkterna under parlamentet leds av YLEs redaktör och programledare Annika Damström, Aller Medias vd Pauli Aalto-Setälä, konsultbyrå MDI:s utvecklingschef Janne Antikainen och författaren Antti Heikkinen.
– Under Landsbygdsparlamentets Galamiddagen utnämns också Årets By och Byaverksamhetens vägledare, berättar byaombudsman Merja Kaija från Pohjois-Savon Kylät ry, som ansvarar för de lokala och regionala arrangemangen och ger evenemanget en Savolax själ.
Landsbygdsparlamentet förverkligas tillsammans
Landsbygdsparlamentet förverkligas tillsammans - i byar och städer, föreningar och statsförvaltningen.
– Vi har redan över 40 samarbetsparter, som ger av sin tid för att tillsammans planerar och genomföra programmet, så att det blir på alla sett effektfullt och minnesvärt, berättar Åström. Detta är landsbygdsutveckling och på detta sätt skapar vi också landsbygdspolitik – nerifrån och upp, uppifrån och ner samt horisontalt, tillägger hon.
Det huvudsakliga ansvaret för Landsbygdsparlamentet axlas av Landsbygdspolitiska rådet. De övriga huvudarrangörerna är Landsbygdsverket, Finlands byaverksamhet, Centralorganisationen för lant- och skogsbruksproducenter MTK ry och Pohjois-Savon Kylät ry.
Man kan bekanta sig med programmet på finska på Maaseutuparlamentti.fi. De svenskspråkiga sidorna publiceras inom kort. Programtillägg publiceras även i sociala media med hashtagg #landetalar och #Landsbygdsparlamentet. Med dem kan man även väcka landsbygdsdiskussion - vad vill Du tala om när man talar landsbygd?
Landsbygdsparlamentet finns även på:
• Facebook
• Twitter
• Instagram
Tilläggsinformation:
Christell Åström, generalsekreterare, Landsbygdspolitiska rådet, tfn. 050 574 7993, fornamn.efternamn@mmm.fi
Merja Kaija, byaombudsman, Pohjois-Savon Kylät ry, tfn. 045 179 1070, fornamn.efternamn@pohjois-savonkylat.fi (endast på finska)
Antonia Husberg, kommunikationsansvarig, Landsbygdspolitiska rådet, tfn. 050 309 5870, fornamn.efternamn@mmm.fi