Krismöte i EU på grund av giftäggen

Bryssel 11.08.2017, 19:03

Utrikes

Giftäggsskandalen fortsätter att växa. Enligt EU-kommissionen har ägg som innehåller insektgift nu hittats i femton EU-länder och dessutom i Hongkong och Schweiz.
I Frankrike har man sedan april sålt nästan en kvarts miljon av äggen som innehåller insektsgift, uppgav lantbruksministern Stephane Travert på fredagen. Han säger ändå att risken för konsumenterna är mycket liten. En fransk partiaffär hade köpt två äggpartier från Belgien och de såldes mellan april och juni.
I Polen meddelade myndigheterna att de upptäckt cirka 40 000 gifthaltiga ägg som importerats från Tyskland. De hårdkokta och skalade äggen hade distribuerats till tre områden i Polen. De innehöll kemikalien fipronil, som även används mot löss och fästingar på katter och hundar. Det är förbjudet att använda ämnet på produktionsdjur.
Slovakien meddelade redan i torsdags om ett motsvarande äggparti från Tyskland.
Giftäggsskandalen uppdagades i början av augusti när det framkom att man hittat höga halter av insektsgift i nederländska ägg. Sedan dess har miljontals ägg och många ton äggprodukter återkallats på grund av skandalen.

EU kallar till möte

EU ska hålla krismöte med anledning av skandalen. I mötet deltar ministrar från länderna som berörs av skandalen, uppger EU:s hälsokommissionär Vytenis Andriukaitis.
Han säger att representanter från alla EU-länders myndigheter som ansvarar för livsmedelssäkerhet också ska delta.
Andriukaitis uppmanade samtidigt Nederländerna, Belgien och Tyskland att sluta med det inbördes ordkriget.
- Ingen gynnas av att vi skyller på andra och jag vill att vi slutar med det. Vi ska fokusera på det viktiga. Vår gemensamma uppgift är att få kontroll över läget, samla in uppgifter och analysera samt ta reda på vad vi kan lära oss av det här så vi kan utveckla systemet och förhindra brottslig verksamhet, säger Andriukaitis. (FNB-AFP)

FNB

Mer från SLC