Kyligt vårväder fördröjer vårsådden

Jordbrukarna längtar efter värme och regn

Helsingfors 19.05.2017, 10:03

Inrikes

Vårbruket har kommit i gång och vårsådden pågår för fullt i många delar av landet. Den kyliga våren och de blöta åkrarna har dock fördröjt vårsådden, uppger lantbrukssällskapens förbund Pro Agria som gav ut sin rapport tidigare i veckan.
Jordbrukaren Einar Brors odlar bland annat korn, bondböna och raps på sina åkrar i Vörå i Österbotten. Vårsådden har egentligen inte påverkats av kylan - tvärtom säger han att vårvärmen har kommit väldigt tidigt de tre senaste åren så den här våren har känts mer normal.
- För oss har det gått riktigt smärtfritt och snabbt i år. Av nittio hektar har vi sått femtio och tjugo hektar sådde jag redan i höstas, säger Brors.
Han är optimistiskt inställd till årets odlingssäsong.
- Det blir nog riktigt bra bara vi får en varm sommar och lite mera nederbörd. Bondbönorna har redan grott, de har små skott i marken, så de skjuter nog iväg när det blir lite varmare.

Tjälen ligger kvar i Oravais

För Sofia Eriksson ser läget annorlunda ut. Hon har en mjölkgård i Oravais, några tiotals kilometer från Vörå. Dessutom har hon också vallar och spannmålsodlingar på sina 40 hektar.
- Vi är flera veckor sena och har egentligen inte alls kommit igång med vårbruket ännu. Marken är fortfarande väldigt kall och på somliga ställen ligger tjälen kvar, säger Eriksson.
Just nu ser den kommande odlingssäsongen inte så lovande ut men lite värme och regn kan göra under.
- Jag måste vara positiv eftersom det inte går att göra något åt vädret, vi kan bara vänta, säger Eriksson.
Hennes kor äter fjolårets gräs och har därför inte påverkats av den sena våren.
- Men den första skörden i år kommer nog att vara mycket sen.
Exceptionellt med snö

Rådgivaren Patrik Erlund på Nylands Svenska Lantbrukssällskap uppger att vårsådden börjar vara färdig i västra Nyland medan östra Nyland fortfarande håller på med vårbruket.
- Jag skulle kanske kalla det för ett normalt sent år. Det exceptionella var att det snöade nästan alla dagar förra veckan, säger Erlund.
I Nyland har höstsäden övervintrat rätt bra men tillväxten har inte kommit igång under den kyliga våren.
- Det avgörande är hur vädret blir framöver. En lindrig försening i början av odlingssäsongen behöver inte nödvändigtvis betyda någonting. Jag tycker det ser rätt bra ut och får vi värme och lämpligt med regn kan det bli hur bra som helst.
Erlund nämner att framför allt vallarna och höstgrödan behöver vatten och värme nu. (FNB-LAURA KLINGBERG)

FNB-LAURA KLINGBERG

FNB

Mer från SLC