Micke Björklund och Thomas Snellman fick nordiska matpriser

Helsingfors 25.08.2017, 08:17

Ekonomi

Vinnarna i den första nordiska mattävlingen Embla har korats. Från Finland kammade Thomas Snellman, som utvecklat och spridit Reko-handelsmodellen för närmat, hem vinsten i kategorin Nordisk matentreprenör. Från Åland korades kocken Micke Björklund och Smakbyn till Nordisk matkommunikatör.
Prisfesten hölls i Köpenhamn på torsdagskvällen, och prinsessan Marie av Danmark var en av prisutdelarna.
- Vi är mycket stolta över att ha kunnat sålla fram så många goda kandidater och värdiga vinnare från Finland och Åland. Samtidigt har vi tillsammans i Norden genom Embla byggt upp en helt ny plattform för den nordiska maten och dess värderingar internationellt sett, säger Johan Åberg, lantbruksdirektör på MTK och jurymedlem från Finland, i ett pressmeddelande.

Vill lyfta fram det nordiska köket

Efter nationella ansökningsprocesser har de nordiska länderna nominerat kandidater till tävlingen under våren. Vinnarna i de totalt sju priskategorierna har utsetts av en samnordisk jury.
- Den finländska matens egenskaper såsom renhet och ett tydligt ursprung ligger helt rätt i tiden, kommenterar Mia Wikström, informatör på Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC i pressmeddelandet.
Embla har instiftats för att hylla det nordiska kökets råvaror, livsmedel, produktionsmetoder och de proffs som står bakom maten. Bakom tävlingen står de nordiska lantbruksorganisationerna, bland andra SLC och MTK.
Embla har finansierats av Nordiska ministerrådet. Tävlingen har fått namnet Embla efter den första kvinnan i den nordiska mytologin. (FNB)

FNB

Mer från SLC