Nordiskt matpris utdelades för första gången: REKO och Thomas Snellman vald till årets nordiska matentreprenör

SLC - Embla Team Finland
Finland tävlingsteam tillsammans med REKO-grundaren Thomas Snellman som utsågs till Nordisk matentreprenör i den första nordiska mattävlingen Embla

På torsdagskvällen korades vinnarna i den första nordiska mattävlingen Embla som gick av stapeln i Köpenhamn. Från Finland kammade REKO och Thomas Snellman hem vinsten i kategorin Nordisk matentreprenör. Från Åland korades Micke Björklund och Smakbyn till Nordisk matkommunikatör

Vinnarna i den första nordiska mattävlingen Embla har korats på prisfesten som på torsdagskvällen hölls i samband med det danska miljö- och matministeriets toppmöte, Better food for more people i samband med Copenhagen Cooking i Köpenhamn. Bland annat Prinsessan Marie av Danmark var en av prisutdelarna på prisfesten. 

Tävlingens vinnare har utsetts av en samnordisk jury, som har bedömt de nominerade i Emblas sju priskategorier. Vinnarna av Embla 2017 är:  

• Nordisk mathantverkare 2017: Leif Sørensen, Fish Chips, Färöarna
(Finlands nominerade: Järki särki och företagare Marja Komppa & Ari Seppälä), vars fiskförädlingsföretag i Korpilahti tillverkar fiskkonserver av mört)

• Nordisk råvaruproducent 2017: Dímunargardur, Färöarna
(Finlands nominerade: Malmgård Egendom och familjen Creutz, som i Lovisa odlar och förädlar ekologiskt spannmål samt har inriktat gårdens verksamhet på matturism)

• Nordisk mat till många 2017: Annika Unt, Sverige
(Finlands nominerade: St. Michels stads mat- och renhållningstjänst, som dagligen erbjuder måltidstjänster i daghem, skolor, servicehem och personalrestauranger i St. Michels-området)

• Nordisk matkommunikatör 2017: Michael Björklund, Smakbyn, Åland
(Finlands nominerade: Webbsidorna och evenemangen för matsvinnkampanjen Saa Syödä!, Motiva Oy)

• Nordisk matdestination 2017: Heimablídni; Färöarna
(Finlands nominerade: Majatalosta majataloon-utfärderna, som hör till en gemensam produktfamilj i samarbete mellan fyra värdshus i Norra Karelen)

• Nordisk matentreprenör 2017: REKO, Thomas Snellman, Finland 
(Finlands nominerade: Thomas Snellman, utvecklare av REKO-handelsmodellen för närmat samt primus motor för att sprida REKO-modellen)

• Nordisk mat till barn och unga 2017: Geitmyra Matkultursenter, Norge
(Finlands nominerade: Det av yrkesköksexperterna, Ammattikeittiöosaajat ry, utvecklade Skolmatdiplomet och Smakalfabetet-diplomet)

 

Embla är den första nordiska mattävlingen någonsin, som har instiftats för att hylla det finaste i det nordiska köket; råvaror, livsmedel, produktionsmetoder och de proffs som står bakom maten. Embla ska bidra till att stärka den gemensamma matidentiteten och kulturen samt öka intresset för nordisk mat, även utanför Norden.

– Vi är mycket stolta över att ha kunnat sålla fram så många goda kandidater och värdiga vinnare från Finland och Åland. Samtidigt har vi tillsammans i Norden genom Embla byggt upp en helt ny plattform för den nordiska maten och dess värderingar internationellt sett, säger Johan Åberg, lantbruksdirektör på MTK och jurymedlem från Finland.

– Den finländska matens egenskaper såsom renhet och ett tydligt ursprung ligger helt rätt i tiden. De fantastiska finländska företagarna och produkterna har fått ett mycket gott mottagande i Norden, kommenterar Mia Wikström, informatör på SLC.

Bakom tävlingen står de nordiska lantbruksorganisationerna, bland andra SLC och MTK, som är en del av Nordiska Bondeorganisationers Centralråd NBC. Embla är ett prioriterat projekt av Ny Nordisk Mat och har finansierats av Nordiska Ministerrådet.

Efter nationella ansökningsprocesser och med hjälp av en nationell jury har de nordiska länderna nominerat kandidater till varje priskategori under våren. Åland och Färöarna har även haft möjlighet att nominera egna kandidater till tävlingen. Den samnordiska juryn bedömde alla de nominerade enligt Emblas principer: nordisk, hållbar, inspirerande, nytänkande och respekterad.

Tävlingen har fått namnet Embla efter den första kvinnan i den nordiska mytologin.

Tilläggsinformation:

– Mia Wikström, informatör, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC, 050 355 3213 eller mia.wikstrom@slc.fi

– Anni-Mari Syväniemi, matkulturombudsman, Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK, 050 511 8909 eller anni-mari.syvaniemi@mtk.fi

http://www.emblafoodaward.com/

 

Mer från SLC