Nytt matpris ska hylla det nordiska köket

Helsingfors 14.03.2017, 13:19

Inrikes

Den första nordiska mattävlingen lanserades den 14 mars. Matpriset Embla ska hylla det finaste i det nordiska köket: råvaror, mat, produktionsmetoder och proffsen som står bakom maten.
- I Norden har vi fantastiskt smakrika och rena råvaror. Dessutom finns det ett stort kunnande och innovationer bland våra matproffs. När vi delar med oss av allt det goda som den nordiska maten har att bjuda på får vi mångfalt tillbaka, säger Mia Wikström, informatör på Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC.
Projektets styrgrupp har två finländska medlemmar, Wikström och Anni-Mari Syväniemi, matkulturombudsman på Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK.
Det finns sju kategorier i Embla-tävlingen: Mathantverkare 2017, Råvaruproducent 2017, Mat till många 2017, Matkommunikatör 2017, Matdestination 2017, Matentreprenör 2017 samt Mat till barn och unga 2017. Alla nordiska länder samt Åland, Grönland och Färöarna utser sina egna bidrag till varje kategori.
Embla-priset kommer att utdelas vart annat år. Första gången sker prisutdelningen i Danmark, där den danska lantbruksorganisationen Landbrug & Fødevarer är värd för priset. I samband med prisutdelningen offentliggörs även värdlandet för Embla 2019.
Anmälningstiden är den 14 mars till den 17 april. (FNB)

www.emblafoodaward.com

FNB

Mer från SLC