Odlingsväxterna växer långsamt - skörden redan tre veckor sen

Helsingfors 08.08.2017, 14:20

Inrikes

Växtligheterna utvecklas långsammare än vanligt i år, uppgav lantbrukssällskapens förbund Proagria på tisdagen.
Odlingsväxterna ligger i genomsnitt 10-14 dygn efter i utvecklingen på de flesta orter i landet. På vissa orter är skörden redan upp till tre veckor sen.
Vädret under de kommande veckorna har en stor betydelse för hur skörden blir för åker-, grönsaks- och bärodlingarna. De grödor som såtts tidigast har hittills klarat sig bäst. De är endast kring en vecka sena.
Man kan börja skörda de tidiga kornodlingarna först i slutet av augusti. Jordgubbssäsongen fortsätter ännu och buskbärens skördetid har ännu inte satt igång ordentligt.
Potatisen måste få växa lite till

Färsk- och förvaringspotatisens skörd verkar bli lagom stor och av nöjaktig kvalitet. I Södra Karelen och Kajanaland väntas potatisskörden bli bra. Potatisutvecklingen har varit långsam och potatisen behöver ännu många dagar för att växa. Man har ändå lyckats hålla potatisbladmöglet under kontroll.
Sockerbetan ser också ut att få en normal skörd, med undantag för södra Finlands kustområden och södra Österbotten där skörden väntas bli liten.
Ryps- och rapsodlingar har också drabbats av den kyliga sommaren. Det är ännu oklart ifall de senare odlingarna hinner bli färdiga under september.
Juli var ovanligt kylig i södra och mellersta Finland, enligt Meteorologiska institutet. Regnen fördelade sig också ojämnt runtom i landet i juli. Det var ovanligt torrt på Åland, nordöstra Finland och vid kustområdena, i norra Finland regnade det ovanligt mycket. (FNB)

FNB

Mer från SLC