PTT: Livsmedelspriserna börjar snart stiga igen

Helsingfors 04.04.2017, 10:41

Ekonomi

Livsmedelspriserna fortsätter att gå ner i år, men i slutet av året sker det en vändning, spår Pellervo ekonomisk forskning PTT.
- Prisförändringen på mat från 2016 till 2017 är -0,5 procent, det vill säga fortsatt sjunkande. I slutet av 2017 kommer priset på vissa produkter redan att börja gå upp. Det handlar om att de stora prisförändringarna skedde i början av 2016 och efter det har inga märkbara förändringar skett, säger PTT:s forskningsdirektör Kyösti Arovuori.
Ökande kostnader är enligt PTT orsaken till att matpriserna börjar stiga. Dyrare producentpriser och energi samt växande inflation höjer priserna.
Också eventuella löneförhöjningar i höstens förbundsomgång kan bidra till prisuppgången, tror PTT.
Men det finns skillnader mellan enskilda produktgrupper i år. Priserna på spannmålsprodukter och bröd stampar i praktiken på stället. Däremot fortsätter priserna på kött och mjölkprodukter att sjunka även om det går långsammare.

Hård priskonkurrens

Finlands livsmedelsindustri lider fortfarande av en hård priskonkurrens och omsättningen utvecklas dåligt. Stigande producentpriser höjer också kostnaderna och eftersom konsumentpriserna inte stiger så kan kostnaderna inte flyttas framåt i kedjan.
Den vegetariska matens växande popularitet syns inte i köttkonsumtionen, enligt PTT. Tvärtom väntas konsumtionen av kött, och särskilt i fråga om fjäderfä, att öka både i år och nästa år.
PTT förutspår att en uppgång i import- och exportpriserna kommer att underlätta situationen ur livsmedelsindustrins perspektiv. När importpriserna går upp minskar priskonkurrensen och när exportpriserna stiger blir det möjligt att utöka exporten. (FNB)


FNB

Mer från SLC