Renar på andras ägor känslig fråga

Helsingfors 30.04.2017, 10:30

Inrikes

Turister tar gärna bilder på renar som rör sig i öppna landskap, ofta på ängar. Den som äger odlingen är sällan lika pigg på att ta fram kameran - eller positiv överhuvudtaget.
- Om man under snöperioden lite trampar ner eller gräver i åkern så kan det uppstå isbränna, vilket förstör växtligheten och tjälen blir mer utbredd. Att renarna gräver kan leda till att det växer sämre på sommaren, säger jordbrukaren Tuomo Pulkkanen i Kuusamo.
Varje renbeteslag är skyldigt att slå upp staket i områden där renarna kan tänkas göra skada. Staketen kommer ändå aldrig att stoppa alla renar, eftersom de kan röra sig fritt på så stora områden. Pulkkanen vill skärpa reglerna.
- In med renarna i hagen och släpp människorna fria! Fritt betande renar borde förbjudas utanför sameområdet. Och så borde det aktuella områdets renbeteslag bli ersättningsskyldigt för trafikskador orsakade av renar, då skulle de ha ett intresse att köra bort renarna från vägarna, säger Pulkkanen.
Hans förslag går inte att genomföra utan lagändringar, men Pulkkanen tror att situationen skulle bli mycket lugnare enligt hans koncept.
- Då skulle inte de lokala invånarna behöva strida om saken i årtionden.
Staten siktar i första hand på att skapa mer diskussion mellan parterna och har skapat ett förhandlingsforum där såväl tjänstemän, jordbrukare och representanter för renbeteslagen ska delta. Anne Ollila, som är verksamhetsledare för renbeteslagens förening, hoppas på snabba resultat.
- Min förhoppning är att forumet tar tag i konkreta problem. I vissa fall orsakar renarna problem, men i andra fall är det frågan om att någon av en eller annan orsak inte gillar renar, säger Ollila.
Renbeteslagen vill inte slå upp några nya stängsel.
- Om man talar om kompletta stängsel runt alla renar i ett område så talar man om att lägga ner rennäringen i det aktuella området, säger Ollila. (FNB)

FNB

Mer från SLC