Schakal bakom lammattack i Danmark

Stockholm 06.05.2017, 16:33

Utrikes

För första gången har en vild schakal dödat ett tamdjur i Danmark. De senaste åren har hunddjuret regelbundet siktats i landet.
Gärningsdjuret är fortfarande på fri tass efter händelsen på södra Jylland i april, men baserat på ett dna-prov från det ihjälbitna lammet fastslår nu danska Miljøstyrelsen att det handlar om en guldschakal.
- Det är första gången vi har upplevt att en guldschakal har nedlagt ett tamdjur. Även vi är överraskade, säger Annette Samuelsen på Miljøstyrelsen till nyhetsbyrån Ritzau.
Guldschakalen finns främst på Balkan, i Mellanöstern och längre bort i södra Asien. Men den längtar uppenbarligen efter nordligare trakter. Sedan 2015 har den observerats flera gånger i Danmark.
Bland annat sköts en schakal av misstag vid en rävjakt på Jylland i februari i år. Men annars har djuret hamnat i skuggan av vargens återetablering i Danmark, som fått det mesta av uppmärksamheten i viltdebatten.
Att döda guldschakaler är enligt danska regler för närvarande inte tillåtet.
- Om det visar sig att guldschakalen utgör ett ordentligt hot, eller stort problem för djurhållare, så kan det eventuellt bli aktuellt att tillåta skyddsjakt, säger Samuelsen till Ritzau.
Guldschakaler ligger mellan rävar och vargar i storlek. De är inte farliga för människor. (FNB-TT-Henrik Samuelsson)

FNB-TT-Henrik Samuelsson

FNB

Mer från SLC