Spannmålsskörden två veckor sen - "Oroväckande", säger expert

Helsingfors 04.08.2017, 09:45

Inrikes

Spannmålsskörden är redan två veckor sen om man jämför med skördetiden i genomsnitt, säger Sari Peltonen som är ledande expert i växtproduktion vid lantbrukssällskapens förbund Proagria.
- Det ser ut som att skördarna blir färdiga först långt inne i september månad. Den huvudsakliga skördetiden inträffar i mitten av september och vissa skördar kan bli färdiga först i oktober om höstens regn inte stör. Det är väldigt oroväckande, säger Peltonen.
- Vädret blir allt ostyrigare ju senare in på hösten vi kommer, dagen blir kortare och tiden på dagen som man kan skörda förkortas hela tiden, säger Terhi Taulavuori som är ledande expert i trädgårds- och ekoproduktion vid Proagria.
Hösten för också med sig risker så som nattfrost och nattfukt som kan försämra spannmålskvaliteten.

Vädret varierar och påverkar

Skördarna väntas ändå bli mellanstora.
Enligt Taulavuori kan skördarna ändå bli stora på orter där sommarvädret varit skonsamt.
- Regnet och torkan har drabbat olika orter även inom samma landskap. På vissa orter har växtligheten drabbats av torka och på vissa håll har det regnat för mycket.
Enligt Peltonen har det funnits orter i Egentliga Finland där kornet drabbats av torka eller för mycket regn.

Hoppfulla prognoser

Naturresursinstitutet beräknade i slutet av juli att spannmålens potentiella skörd är god och eventuellt till och med att skörden i kilogram kan bli större än i fjol.
Enligt institutets prognos kommer exempelvis kornskörden bli sämre än för ett år sedan, men havreskörden väntas kompensera för det. Rågskörden väntas bli en fjärdedel större än i fjol.
Peltonen säger att vegetationen ser bra ut för tillfället.
- Det som väcker oro hos mig är om dessa vegetationer hinner växa färdigt när det är bra väder så att kvaliteten inte försämras. (FNB)

https://www.luke.fi/uutiset/viljasatoarvio-37-miljardia-kiloa-vaikka-ala-pieneni/

FNB

Mer från SLC