Starkt halvår för svensk vindkraft

Stockholm 07.07.2017, 22:59

Ekonomi

Vindkraften ser ut att gå mot rekordnotering i år i Sverige. Samtidigt har kärnkraften haft stor betydelse när vattenkraften påverkas av dålig nederbörd, visar halvårsstatistik i svensk elproduktion 2017.
Ett år med dålig nederbörd och framför allt dåligt med snö har resulterat i mindre vatten i magasinen för vattenkraften. Det har gett kärnkraften större betydelse, visar Energiföretagen Sveriges halvårssummering för 2017.
Däremot har det varit ett år med mer vind än förra året, enligt marknadsanalytiker hos Energiföretagen Sverige, Magnus Thorstensson.
Den höga produktionen av vindkraft beror delvis på ett utbyggt vindkraftnät som gör produktionsförmågan större.
- Men förra året var faktiskt ett dåligt vindår, så det gör att med normal vind i år kan vi ändå slå rekord, säger Magnus Thorstensson.
Även om vindkraften inte har särskilt stor betydelse sett till hela kraftsystemet i Sverige så är den och all annan produktionskapacitet viktig när vi har dålig tillrinning av vatten. När det blåser bidrar det till att vi kan spara vatten i magasinen, säger Thorstensson.
- Det illustrerar ganska bra vikten av att ha en balanserad sammansättning av kraftsystemet, eftersom de har olika förutsättningar.
Den svenska vindkraftproduktionen är massiv jämfört med Finlands. Möllorna i Finland producerade cirka 3 terawattimmar el under hela fjolåret. (FNB-TT)

FNB

Mer från SLC