Stort hål i USA:s största damm

Stockholm 11.02.2017, 12:46

Utrikes

Ett cirka 15 000 kvadratmeter stort hål har bildats i en sidokanal till USA:s högsta damm. Det väntas fortsätta växa, men utgör ännu inte något hot i området, meddelar delstaten Kalifornien.
Personal har varsamt släppt ut vatten från Lake Oroville-dammen i norra Kalifornien. Vattennivåerna fortsätter dock att stiga till riskabla nivåer, efter kraftiga regn- och snöoväder.
Men dammen har flera sidokanaler för nödavledning av vatten, varav en ännu helt oanvänd, så enligt sheriffkontoret i Butte County finns det inte något omedelbart hot. Det är i en av sidokanalerna som hålet uppstått, i form av en grop i kanalen. Gropen hade i torsdags ytmåtten 90 gånger 150 meter, och var 9 meter djup, rapporterar sfgate.com med hänvisning till radiostationen KCBS.
För säkerhets skull har invånare i närheten uppmanats att samla ihop viktiga tillhörigheter och överväga var de ska söka skydd om en evakuering skulle bli nödvändig.
Dammen ligger uppströms och öster om Oroville, en stad med drygt 16 000 invånare tio mil norr om Sacramento.
Den 230 meter höga dammen byggdes mellan 1962 och 1968. Därmed är den högre än den mer kända Hooverdammen, som dock kan hålla avsevärt mer vatten. (FNB-TT)

FNB

Mer från SLC