Svenska succéskördar i klimatkrisen

Stockholm 04.12.2017, 19:40

Utrikes

Klimatet förändras och temperaturerna stiger. Då gör svenska lantbrukare sina bästa skördar på länge, enligt Lantbrukarnas riksförbund.
- Det varmare klimatet leder normalt till längre höstar och då hinner man höstså mera, säger Kjell Ivarsson, växtodlingsexpert vid LRF.
I år skördade svenska bönder nästan sex miljoner ton spannmål, en ökning med nio procent från året före. Den största anledningen är det vete som sås på hösten.
- Det är en kombination av bättre klimat, längre växtodlingssäsong och att vi har en växtförädling som ger oss sorter bättre anpassade för Sverige, säger Kjell Ivarsson, växtodlingsexpert vid Lantbrukarnas riksförbund (LRF).
- Det höstsådda hinner växa längre och etablera sig i lugn och ro. Sedan får det en flygande start på våren.
Klimatförändringarna innebär stora omvälvningar för hela världen. I Sverige beräknas temperaturen stiga mellan två och sex grader det här århundradet, enligt SMHI.
Av den svenska spannmålsproduktionen exporteras runt en tredjedel. Mycket vete går till Medelhavsländer, malt skickas världen över.
Högre temperaturer drabbar redan varma länder och kommer att förskjuta spannmålsproduktionen, ser Kjell Ivarsson:
- På kort sikt är Nordeuropa vinnare och Sydeuropa förlorare, säger han.
- Jag tror också på sikt att vi kommer att få en bättre världsmarknad för våra varor. Just nu är det överskott som trycker ner priset, men blir det sämre förhållanden i någon del av världen så kommer Sverige förmodligen att kunna exportera mer till ett bättre pris. (FNB-TT-Martin Mederyd Hårdh)

FNB-TT-Martin Mederyd Hårdh

FNB

Mer från SLC