Vädret fick hela blomkålsskörden att mogna på en gång

Helsingfors 28.08.2017, 13:39

Ekonomi

Den kyliga försommaren fick blomkålen att mogna i annan takt än det var tänkt. Kålen har planterats vid olika tidpunkter, men ändå blev allt moget på samma gång, vilket fick priserna att sjunka så lågt att producenterna tvingades fundera på om det över huvud taget är värt att skörda.
I butikerna sjönk kilopriserna under en euro, vilket ledde till en kampanj på sociala medier för att få upp försäljningen. I kampanjen har man delat med sig av recept och tipsat om nya sätt att använda blomkål.
Handeln gick ivrigt med i kampanjen, och den ökade efterfrågan har märkts i kassorna. Antti Oksa, sortimentschef för S-gruppens färskvaror, säger att försäljningen av blomkål ökade med 44 procent i gruppens butiker förra veckan jämfört med veckan innan.

Fortsatt illa

Växtodlingsombudsmannen Mika Virtanen vid lantbrukarcentralen MTK säger att situationen fortfarande är dålig för odlarna, eftersom priset har förblivit exceptionellt lågt.
- Den svaga situationen fortsätter säkert ännu ett tag, även och det är på väg att lugna sig. Temperaturerna är låga nu, så någon ny skörd kommer inte så snabbt.
För att det ska löna sig att odla blomkål borde kilopriset enligt Virtanen vara kring 1,40-1,50 euro.
- Ganska många har lämnat blomkålen oskördad för att minimera förlusterna.
Skördetiden för blomkål fortsätter långt in på hösten om den inte avbryts av frosten. (FNB)

FNB

Mer från SLC