Varning för tonfisken efter rovfiske

Stockholm/Helsingfors 11.05.2017, 06:29

Inrikes

Garnfångad torsk i östra Östersjön får rött ljus. Och ett varnande finger höjs för nästan all tonfisk efter rovfiske på många platser. Det är några slutsatser när Världsnaturfondens (WWF) presenterar sin årliga fiskguide.
- Globalt sett är situationen väldigt oroväckande men samtidigt har man i Finland gjort ett betydande jobb för mer ansvarsfullt fiske och fiskutbud, säger WWF Finlands skyddsexpert Matti Ovaska i ett pressmeddelande.
- De finländska konsumenterna är dessutom medvetna då de väljer fisk. Detta framgår bland annat av att användningen av WWF:s fiskguide ökar hela tiden, säger Ovaska.
I den elfte upplagan av konsumentguiden lyfter man särskilt fram den utsatta tonfisken.
- Informationen på tonfiskburkar, i butiker och på restauranger är ofta vilseledande, säger Inger Melander, ansvarig för fiskguiden på WWF Sverige, till TT.
Hon menar att konsumenterna behöver vara aktiv och kräva besked om tonfisken är MSC-märkt. MSC står för Marine Stewardship Council och är en internationell organisation som genom certifiering arbetar för ett hållbart fiske.
Redan tidigare har torsken från västra Östersjön haft rött ljus. Men nu flyttas även garnfångad torsk från östra Östersjön till kategorin "låt bli".
- Ny information visar att garnfisket medför negativ effekt på tumlare och sjöfågel, säger Inger Melander.
På WWF Finlands webbplats kan man bekanta sig med ändringarna i den nyaste fiskguiden jämfört med i fjol. (FNB-TT)

https://wwf.fi/mediabank/9794.pdf

FNB

Mer från SLC