Vårsådden har kommit igång i söder

Helsingfors 16.05.2017, 11:26

Inrikes

Vårsådden pågår för fullt i södra Finland, meddelar lantbrukssällskapens förbund Pro Agria. I södra Finland är i snitt 20-30 procent av vårsådden avklarad, i Kyroland i Södra Österbotten cirka tio procent.
Vårsådden har fördröjts av det kyliga vädret och blöta åkrar. Enligt Pro Agria är vårsådden i södra Finland några dagar försenad jämfört med det normala. I Södra och Norra Österbotten släpar man redan två veckor efter. I norra Finland väntar man ännu på att åkrarna ska torka innan man kan börja så.
Enligt Pro Agria torde skörden inte försenas i oroväckande grad om man hinner slutföra största delen av sådden under de sista veckorna av maj. Men för att det ska lyckas krävs det varmare väder och att växtperioden också annars utvecklas normalt.
I södra Finland och kusttrakterna i Österbotten har sådden av sockerbetor mer eller mindre avslutats, men i det viktigaste odlingsområdet, det vill säga sydvästra Finland, har man bara hunnit halvvägs.
Också sådden av ryps och raps pågår för fullt i södra Finland och Österbotten, men i de övriga delarna av landet överväger man att helt avstå från att så våroljeväxter på grund av att sådden har försenats så mycket. (FNB)

FNB

Mer från SLC