"Vi visste inte hur mycket vi älskar smör"

Croissant-krisen väcker oro bland fransmännen

Paris 16.11.2017, 15:52

Utrikes

I Frankrike konsumeras mer smör per invånare än någon annanstans i världen. Tomma smörhyllor i mataffärerna väcker ångest hos fransmännen.
- Vi har alltid älskat smör men vi hade ingen koll på hur mycket, säger sociologen Remy Lucas som är specialiserad på människors förhållande till mat.
- Det är givetvis möjligt att ersätta smöret i näringssyfte men tanken om att bli utan är olidlig. Smör gör oss lyckliga, tillägger han.
Google uppger att sökningar på hur man framställer smör flerfaldigades i september-oktober. Den kände franske matreceptbloggarenHerve Palmieris video om hur man tillverkar smör hemma sågs tiotusentals gånger in loppet av en dryg vecka.
- Det är länge sedan jag gjort en video som kommit igång så fartfyllt, säger Palmieri.
Smörbristen, som kallats croissant-krisen, har plågat fransmännen i flera månader. Som bakgrund ligger den stigande efterfrågan särskilt i Asien, vilket gjort att partihandelpriset mångdubblats.
Någon egentlig råvarubrist är det inte nödvändigtvis frågan om. De franska supermarketarna kommer vanligen överens om inköpspriset för ett år framåt och eftersom man inte har varit flexibel gällande dem har smöret exporterats.

Julsäsongen oroar bagare

Den parisiska bagaren Dominique Eury har inte varit med om någon liknande smörkris under sin 44-åriga karriär.
- För tio dagar sedan fick jag inte längre den mängd smör och grädde jag behövde. Hittills har jag klarat mig någorlunda men det som verkligen oroar mig är julhelgen, säger Eury.
Till den franska julen hör bland annat den traditionella franska juldelikatessen Buche och kungstårtan Galette des Rois, som äts på trettondagen. Eury säger att det går åt dubbelt så mycket smör som vanligt under julen och att han redan börjat lagra upp smör inför helgen, eftersom tillgången för tillfället är svag.
Bagarkollegan Arnaud Delmontel säger att det höjda priset har lett till tråkiga följder. Han säger att han själv fått smör som helt tydligt har varit nedfryst.
- Folk fifflar och gör mycket pengar, säger Delmontel.
Mannen, som äger fyra bagerier tänder inte på tanken på att ersätta smöret med margarin i bakverken.
- Vi bakar allt med smör, säger han.
Sociologen Lucas säger att den pågående situationen är ny för fransmännen som är vana vid att få sitt smör.
- Hittills har smör varit något som vi haft i kylskåpet. Vi har tagit det för givet eftersom vi, med undantag för tiden för andra världskriget, alltid har haft tillgång till det. (FNB-AFP)

FNB

Mer från SLC