Vinnarna i första nordiska mattävlingen Embla avgörs 24.8

SLC - Embla Finland Nominerade Enbild
Finlands Embla-nominerade är: Majatalosta majataloon, Malmgård, St. Michels mat- och renhållningstjänst, Ammattikeittiöosaajat ry:s Skolmatdiplomet och Smakalfabetet-diplomet, Järki Särki, REKO-modellens primus motor Thomas Snellman och Motivas kampanj Saa Syödä!

På torsdagskvällen den 24 augusti koras vinnarna i den första nordiska mattävlingen Embla som går av stapeln i Köpenhamn. Vinnarna koras på prisfesten som inleds på torsdagskvällen kl. 17.00 (lokal tid) i samband med det danska miljö- och matministeriets toppmöte, Better food for more people i samband med Copenhagen Cooking i Köpenhamn.

De sju vinnarna utses av tävlingens samnordiska jury. Finlands nominerade till Embla-priserna är:

• Mathantverkare 2017: Järki särki och företagare Marja Komppa & Ari Seppälä, vars fiskförädlingsföretag i Korpilahti tillverkar fiskkonserver av mört.
• Råvaruproducent 2017: Malmgård Egendom och familjen Creutz, som i Lovisa odlar och förädlar ekologiskt spannmål samt har inriktat gårdens verksamhet på matturism.  
• Mat till många 2017: St. Michels stads mat- och renhållningstjänst, som dagligen erbjuder måltidstjänster i daghem, skolor, servicehem och personalrestauranger i St. Michels-området.
• Matkommunikatör 2017: Webbsidorna och evenemangen för matsvinnkampanjen Saa Syödä!, Motiva Oy. 
• Matdestination 2017: Majatalosta majataloon-utfärderna, som hör till en gemensam produktfamilj i samarbete mellan fyra värdshus i Norra Karelen.  
• Matentreprenör 2017: Thomas Snellman, utvecklare av REKO-handelsmodellen för närmat samt primus motor för att sprida REKO-modellen.
• Mat till barn och unga 2017: Det av yrkesköksexperterna, Ammattikeittiöosaajat ry, utvecklade Skolmatdiplomet och Smakalfabetet-diplomet.

Embla är den första nordiska mattävlingen någonsin som har instiftats för att hylla det finaste i det nordiska köket; råvaror, livsmedel, produktionsmetoder och de proffs som står bakom maten. Embla ska bidra till att stärka den gemensamma matidentiteten och kulturen samt öka intresset för nordisk mat, även utanför Norden.

Bakom tävlingen står de nordiska lantbruksorganisationerna, bland andra SLC och MTK, som är en del av Nordiska Bondeorganisationers Centralråd NBC. Embla är ett prioriterat projekt av Ny Nordisk Mat och har finansierats av Nordiska Ministerrådet.

http://www.emblafoodaward.com/

Mer från SLC