JSM: Minister Leppä på Team Finland-resa till Sydafrika

Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä reser till Sydafrika med Team Finland-delegationen den 17 - 21 september. Högst på dagordningen står vattenfrågor och samarbete inom livsmedelsbranschen. Till delegationen hör representanter för finska livsmedels- och vattenföretag samt exportmyndigheter. Resan ordnas i samarbete av utrikesministeriet och Business Finland.

I Pretoria träffar minister Leppä jordbruks-, skogsbruks- och fiskeminister Senzeni Zokwana samt Gugile Nkwint som svarar för vattenfrågor och sanitära frågor.

– Behovet att ta fram system som sparar och återvinner vatten blir allt större. Vi har konkurrenskraftiga lösningar på globala vattenutmaningar och på ett målinriktat samarbete mellan den privata och offentliga sektorn. Hos oss är vattenkompetensen förenad till ett innovativt ICT-kunnande och en pålitlig teknik. Våra företag har utvecklat smarta lösningar för att följa upp och på ett övergripande sätt hantera vattenfrågor, berättar minister Leppä.

Ministern deltar också i företagens nätverks- och affärsträffar i Pretoria, Johannesburg och Kapstaden.

– Sydafrika som sätter värde på högkvalitativa och rena råvaror är ett av de mest potentiella exportområdena för finska livsmedelsföretag. Innovationer och den nyaste tekniken inom livsmedelsindustrin hör också till våra starka sidor, säger ministern.

Regeringens spetsprojekt 2016 har bidragit till livsmedelsexporten utanför EU-området, vilket kräver förhandlingar mellan myndigheterna. Utöver Asienexporten har spetsprojektet satt fart på export av bland annat fisk, griskött och mejeriprodukter till Sydafrika.

Ytterligare information:

Jord- och skogsbruksministeriet:

Risto Lahti, specialmedarbetare, tfn +358 50 565 0424

Jertta de Mazieres, konsultativ tjänsteman, tfn +358 50 511 7316

Anna Salminen, kommunikationsexpert, tfn +358 50 358 8793

Business Finland:

Esa Wrang, Head of Industry, Food from Finland, tfn +358 400 243 076

Deltagande företag:

Livsmedelsbranschen

Finn Spring, Helsinki Mills, Atria, HKScan, Raisio, Valio, Kinnusen Mylly, Lignell & Piispanen, Hätälä, Vattenbranschen, Aquamatters, UROS SATEL, 

Mer från SLC