SLC:n Nylund: On aika säännellä private label-tuotteita

SLC - Mats Thomas Fullmaktige 2018 Varmote

SLC:n valtuuskunnan tänään pitämässä kokouksessa SLC:n puheenjohtaja Mats Nylund moitti kaupan vahvaa asemaa elintarvikeketjussa. Tällä hetkellä Suomen eduskunta käsittelee komission direktiiviehdotusta, jonka mukaan jäsenmaiden olisi kiellettävä kaupan epäterveet kauppatavat ja syksyllä uuden elintarvikemarkkinalain odotetaan saapuvan eduskunnan käsiteltäväksi. Uuden lain tarkoituksena on turvata elintarvikeketjussa heikoimmassa asemassa olevien toimijoiden asemaa.

– Päivittäistavarakaupan omien tuotemerkkien, kuten Rainbow ja Pirkka, osuudet myynnistä ovat vuosi vuodelta kasvaneet Suomessa. Kun uusi tuote tulee elintarvikemarkkinoille, jo parin kuukauden jälkeen kaupan hyllyiltä löytyy kyseisen tuotteen halvempi kopio kaupan omien tuotemerkkien alla, sanoo Nylund.

Uusien tuotteiden kehittämiskustannukset ovat korkeat mutta elintarvikejalostajien tuoteinnovaatiot parantavat elintarvikeyritysten kannattavuutta ja siten myös maksukykyä tuottajille. Kaupan omat tuotteet vetävät kehittämistyöltä maton alta. 

Nylund vaatii myös vahvempaa suojaa niin elintarviketeollisuuden omille tuotemerkeille kuin elintarvikejalostajien kehittämille tuotteille.   

– Tämä on rinnastettavissa siihen, että jos suuri automerkki vuosia kestäneen tuotekehityksen jälkeen lanseeraa uuden automallin, niin ei tulisi kuulonkaan, että kilpailija alkaisi myydä lisenssillä valmistettua kopiota oman tuotemerkin alla kolmen kuukauden jälkeen. Tätä epätervettä kehitystä, jossa kauppa hyödyntää elintarviketeollisuuden tuotekehitystyötä, tulisi viipymättä rajoitta laissa, Nylund vaatii. 

Lisätietoja:
Mats Nylund, SLC:n puheenjohtaja, puh. 050 512 2191
Jonas Laxåback, SLC:n toiminnanjohtaja, puh. 040 940 2734

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f. on suomenruotsalaisten maa- ja metsätaloustuottajien sekä maaseudun edunvalvontajärjestö. SLC:llä on noin 30 000 jäsentä, josta 11 000 maanviljelijää ja puutarhatuottajaa sekä 19 000 metsänomistajaa. Jäsenet jakaantuvat 58 paikallisyhdistykseen ja neljään maakuntaliittoon sekä kuuteen metsänhoitoyhdistykseen Suomen ruotsinkielisillä rannikkoalueilla.

Mer från SLC