WWF letar efter Årets miljövänligaste Östersjöbonde

SLC - Far Bete6 Mw

För sjunde gången går WWF:s tävling av stapeln för att utse Östersjöns mest miljövänliga lantbrukare. I det första skedet utses i varje land en nationell vinnare som får ett pris på 1 000 euro samt en gratis resa till konferensen där hela tävlingens vinnare offentliggörs. De nationella vinnarna deltar i finalen där priset är 10 000 euro.

Lantbrukare som är föregångare i användningen av miljövänliga metoder uppmuntras att delta i tävlingen. Lantbrukare kan anmäla sig själva som tävlingsdeltagare, eller bli utnämnda av en organisation eller annan lantbrukare, dock med den nominerades samtycke. 

Deltagarna kan vara konventionella eller ekologiska lantbruksföretag, samt vara verksamma i Östersjöns avrinningsområde. Egna innovationer och en positiv inställning till miljövård är önskvärda, och i tävlingen vill man framför allt belöna frivillighet.

Vapola gård i Nystad vann den allra första internationella tävlingen 2009. År 2015 gick vinsten till Knehtilä gård i Hyvinge som drivs av Markus Eerola och Minna Sakki-Eerola. Med skyddszoner och avancerad teknologi har de lyckats förebygga att näringsämnen sköljs ut i vattendragen. Koskisi gård, som drivs av Fredrik och Helena von Limburg Strum vann den nationella tävlingen år 2014.

Ansökningarnas sista inlämningsdag är 16 april.  Mera information och anmälan på wwf.fi/sv/ostersjobonde/

Mer från SLC