Årets FM-vinnare i mathantverk utsedda

Årets vinnare i FM i mathantverk 2019 har utsetts. Guldmedaljer gick bland annat till Gunnel Englunds cognacskörsbär, Kullas skärgårdslimpa, Öfvergårds äppelmust och picklade äppelskott, Mattas gårdsmejeris ost Mattas Annie och Hvits Gårds päron, lingon&chilisylt. 

I tävlingen som ordnades 13–14 september deltog 62 företag med 122 produkter. Bland de tävlande fanns förutom finländska företag också deltagare från Estland och Lettland. Vinnare i alla produktkategorier hittas här: https://www.artesaaniruoka2019.fi/media/arsm2019-resultat-tulokset-results.pdf

Jurymedlemmen Margot Wikström påpekade att utvärderingen och juryarbetet kräver engagemang och noggrannhet.

– När allt kommer omkring är det smaken som avgör. Den vinnande produkten ska tilltala alla sinnen. Men alla jurymedlemmar har en viktig uppgift i att utveckla produkterna och göra mathantverket mera känt i Finland genom tävlingen, konstaterar hon. 

Årets tema var vilda örter. En del av tävlingsprodukterna innehöll till exempel nässla och björkblad. Vinnaren i snackskategorin kombinerade traditionell maräng och granskott. Granskott fanns också med i yoghurten som vann i kategorin för syrade mjölkprodukter.

–Tävlingen höll hög standard. Samarbetet mellan de olika aktörerna och kommunerna är väldigt viktigt också med tanke på företagen, produkterna och deras utveckling, säger Leena Pölkki, tävlingsledare och projektchef på Jyväskylä yrkeshögskola.

Tävlingen ordnades i Jyväskylä på yrkeshögskolans campus i Lutakko den 14 september. FM i Mathantverk 2020 ordnas i Reso, och därpå följande tävling kommer att arrangeras på Åland 2021.

Mer från SLC