Nordiska matpriset EMBLA 2019: Sju nominerade matproffs från Finland

SLC - Embla2019 Banner 900X503

Det nordiska matpriset EMBLA delas ut den 1 juni i Reykjavik. I den nordiska mattävlingen, som nu går av stapeln för andra gången, tävlar totalt 48 nominerade, varav sju starka bidrag från Finland och sju från Åland. Totalt anmäldes 320 bidrag från alla nordiska länder, varav 52 från Finland, till de sju tävlingskategorierna.    

Sju bidrag från Finland tävlar i finalen i den nordiska mattävlingen EMBLA om en knapp månad på Island. Åland deltar i tävlingen som eget område och har även utsett sju finalister. Finalisterna har utsetts av en nationell jury i respektive land.  

- Nivån på Finlands finalister är mycket hög. Dessutom visar de finländska bidragen på vilken imponerande bredd och vilket kunnande det finns inom vår mat- och dryckesbransch, säger Johan Åberg, jurymedlem i Finlands jury och lantbruksdirektör på Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK.   

De nominerade i respektive kategori är: 

Nordisk råvaruproducent (Nordic food producer)  Hauhalan Hanhifarmi: Hauhala gåsfarm har specialiserat sig på etisk uppfödning av frigående gäss och genom sitt toppkunnande har företagarparet Virpi ja Antti Rantalainen kontroll över hela  produktionskedjan ända från gåshonan, ruvning av ägg och uppfödning av gässen till slakt, styckning,  tillverkning av patéer samt försäljning och marknadsföring.  
www.hanhifarmi.fi      

Nordisk matentreprenör (Nordic food entrepreneur) Silmusalaatti Snafu Oy: Silmusalaattis groddsallader, odlade av ekoodlare Samuli Laurikainen, är en blandning av olika skott av bl.a. broccoli, alfalfa, rädisa som enbart kräver färskt vatten och  ekologiska frön för att bli en färdig  energieffektiv produkt.  
www.silmusalaatti.fi   

Nordisk mathantverkare (Nordic food artisan)  
Ainoa Winery: Ainoa Winery hyllar det nordiska köket genom att använda lokala ingredienser så  som bär och rotsaker för att skapa extraordinära viner som med rena smaker av den nordiska skogen och naturen förgyller en måltid. 
www.ainoawinery.com    

Nordisk matkommunikatör (Nordic food communicator)  
Satokausikalenteri: Skördekalendern Satokausikalenteri, som har sålts i över 120 000 exemplar och har blivit en av de  största digitala gemenskaperna som organiskt når över 700 000 följare varje månad, har via sin konsumentkommunikation lyckats bidra till att finländarnas konsumtion av grönsaker har ökat. 
www.satokausikalenteri.fi

Nordisk mat till många (Nordic food for many) 
Utbildningscentret Salpaus: Utbildningscentret Salpaus måltidsservice, som sedan 2016 har utvecklat recept med inhemska proteinväxter för yrkeskök och bagerier, har tack vare sitt utvecklingsarbete gett användningen av inhemska proteinväxter ett lyft och spridit kunskap och ny praxis till såväl utomstående instanser som husets egna studerande och till stora offentliga evenemang. 
https://www.salpaus.fi/palvelut/ravintolat-ja-kahvilat/ravintolapalvelut-salpauksessa   

Nordisk matdestination (Nordic food destination)
Slow Food Festival Fiskars: Slow Food-filosofin om god, ren och rättvist producerad mat genomsyrar hela festivalen som haft tiotusentals besökare och som har samlat områdets producenter och gjort hela Fiskars-området till en central matdestination.   
http://slowfoodvastnyland.org    

Nordisk mat till barn och unga (Nordic food for children and youth)  
Hävikki-battle, Motiva Oy: Hävikki-battle har tack vare sitt populära koncept inspirerat över 6 600  niondeklassister i huslig ekonomins valbara grupper att tillreda måltider av matsvinn, lära sig att minska matsvinn genom att använda slumpmässiga råvaror, och att delta i #hävikkibattle2018-bildtävlingen.    
www.saasyoda.fi/hävikki-battle       

Alla de 48 nominerade från de nordiska länderna presenteras på den officiella EMBLA-webbsidan www.emblafoodawards.com.   

Det nordiska matpriset EMBLA skapar synlighet för nordisk mat och alla dem som står bakom maten, både i de nordiska länderna och internationellt. Genom EMBLA vill tävlingens arrangörer stärka kännedomen om nordisk mat.

Den 1 juni kommer matpriset att delas ut på prisfesten som hålls i Harpa konserthus i Reykjavik i samband med NKF-kongressen som arrangeras av nordiska kockföreningen Nordic Chefs Association. I samband med finalen kommer en samnordisk jury att utse EMBLA-vinnarna i respektive tävlingskategori.    

Nordens Bondeorganisationers Centralråd NBC ansvarar för EMBLA-matpriset som stöds av Nordiska Ministerrådet och är en del av Ny nordisk mat III-programmet. I tävlingen medverkar Island, Danmark, Norge, Sverige, Finland, Åland och Färöarna. Finland representeras i projektet av Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK och Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC samt Åland representeras av Ålands producentförbund ÅPF.

#emblafoodawards

Lue tiedote suomeksi:
3.5.2019 EMBLA 2019: Seitsemän ruokaosaajaa Suomesta kilpailee ruokapalkinnosta


Tilläggsinformation om tävlingen i Finland: 

– Mia Wikström, kommunikationschef, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC, 050 355 3213 eller mia.wikstrom@slc.fi  

– Anni-Mari Syväniemi, matkulturombudsman, Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK, 050 511 8909 eller anni-mari.syvaniemi@mtk.fi 

Mer från SLC